Tapahtumia ja toimintaa lapsille ja nuorille

Unescon kansainvälinen filosofian päivä

Kansainvälinen filosofian päivä on vuosittain marraskuun kolmas torstai. Päivää vietetään monin tavoin. Tarjolla on filosofiakahviloita, koulujen omia tapahtumia ja useana vuonna opettajajärjestö on yhdessä Opetushallituksen kanssa järjestänyt iltapäivätapahtuman, jossa filosofisen ohjelman ohella on palkittu peruskoululaisten filosofiaesseetapahtuman parhaat sekä lukiolaisten Baltic Sea Philosophical Essay Event -kilpailun suomalaiset menestyjät.

Joinakin vuosina päivään on liittynyt peruskoululaisille tarkoitettu ”kysy päivystävältä filosofilta” -sähköpostitapahtuma.

Tutustu peruskoululaisten parhaisiin kysymyksiin vastauksineen.

Unescon filosofianpäivän esseetapahtuma peruskouluille

Vuodesta 2001 alkaen on Lokakuussa järjestetty kansainvälinen Baltic Sea Philosophy Essay Event, joka toimii myös lukiolaisten kansainvälisten filosofiaolympialaisten Suomen karsintana. Tämän tapahtuman yhteydessä on järjestetty myös peruskoululaisten filosofiaesseetapahtuma, johon etenkin Unesco-ASP-koulut ja ET-oppilaat ovat osallistuneet.
Kirjoitustapahtuma on järjestetty kouluissa opettajan valitsemalla tavalla, yhteisten aiheitten pohjalta. Koulujen parhaat tuotokset jokaisessa sarjassa on lähetetty valtakunnalliseen tapahtumaan. Kilpailussa on ollut sarjat peruskoulun 1-3, 4-6 ja 7-9 -luokkalaisille. Kunkin sarjan parhaat kirjoittajat on kutsuttu kansainvälisenä filosofianpäivänä palkittavaksi filosofianpäivän tilaisuuteen.

Ajankohtaista infoa peruskoululaisten filosofiatapahtumasta löytyy opettajajärjestö Feto ry:n sivulta.

Nuorten filosofiatapahtuma

Nuorten Filosofiatapahtumassa nuoret kohtaavat vallanpitäjät ja huippututkijat. Tapahtuma järjestetään Helsingissä tammikuun alussa ja se on suunnattu pääasiassa 15–25-vuotiaille, mutta tätä vanhemmatkin ovat tervetulleita kuuntelemaan alustuksia ja keskusteluja. Tapahtuman tavoitteena on luoda foorumi nuorten ja eri alojen vaikuttajien väliselle dialogille.

Jokaisella alustajalla on yksi oma keskustelunsa, joka kestää yhteensä 1h 25 min. Alustajan lyhyen alustuksen jälkeen seuraavat puolituntia etukäteen valmistautuneet haastajat keskustelevat alustajan kanssa. Haastajien jälkeen myös yleisö saa tilaisuuden osallistua keskusteluun. Yleisöpuheenvuoroissa etusija on edelleen nuorilla. Tarkoituksena on tarjota paikka aitoon dialogiin ja oman ajattelun rikastuttamiseen.

Viikonlopun aikana järjestetään keskustelujen ja alustusten lisäksi Feto ry:n järjestämä Sokrates-väittelykilpailu lukiolaisille. Filosofisissa teehetkissä keskustellaan vapaamuotoisesti teekupin ääressä filosofisista ja yhteiskunnallisista kysymyksistä.

Lisätiedot Nufit-tapahtuman sivuilta

Platonin akatemia

Platon perusti filosofikoulunsa Ateenan läheisyyteen vuoden 387 eKr jälkeen. Itä- Rooman keisari Justinianus I lakkautti sen pakanallisena 529 jKr. Sen perinteitä jatkoi 1400-luvun Firenzessä Marsilio Ficinon ”Platonilainen akatemia.” Nykyään sama henki elää lukuisissa filosofisissa keskustelukerhoissa. Tuusulan Rantatien kulttuurihistoriallisessa maisemassa vuosittain toukokuussa kokoontuva Platonin Akatemia jatkaa Suomessa tätä 2400 vuotta sitten Kreikassa syntynyttä perinnettä.

Tapahtuman vastuullinen tuottaja on Platonin Akatemian kannatusyhdistys. Platonin Akatemioita on järjestetty vuodesta 1997. Akatemiaan on osallistunut nuoria myös Saksasta, Virosta ja Unkarista. Platonin Akatemia on yhtälailla tunteen kuin järjenkin festivaali. Se on dialogista filosofiaa, sananvapautta, luovuutta ja vahvaa ilmaisua kunnioittava tapahtuma. Alkuperäisessä Akatemiassa opettajat ja opiskelijat saattoivat keskustella filosofisista kysymyksistä tasavertaisesti. Sama ideologia jatkuu sen suomalaisessa perillisessä.

Platonin Akatemian teema 2016 on Yhteinen maailma

Lisätiedot Platonin Akatemian sivuilta

Prometheus-leirit

Prometheusleirien tuki ry järjestää Protu-leirejä, jotka on tarkoitettu 8.-9. luokan käyneille nuorille uskontokuntaan katsomatta. Prometheus-leirit on alun perin tarkoitettu uskontokuntiin kuulumattomien nuorten aikuistumisleireiksi, mutta kaikki kiinnostuneet ovat tervetulleita; nykyään noin joka kolmas leiriläinen kuuluu kirkkoon ja käy myös rippikoulun. Ajatus leireistä on syntynyt 80-luvun lopulla ET-oppilaiden omasta toiveesta. Ensimmäinen leiri järjestettiin vuonna 1989.

Prometheus-leiri kestää viikon, yleensä sunnuntaista sunnuntaihin. Leiriviikko rakentuu nuorten elämässä ajankohtaisten ja askarruttavien teemojen ympärille. Viikon aikana käsiteltäviä teemoja ovat erilaisuus ja yhdenvertaisuus, oma elämä ja tulevaisuus, päihteet, yhteiskunta ja vaikuttaminen, media, maailmankuvat ja -katsomukset, identiteetti, ihmissuhteet, seksuaalisuus sekä ympäristö.

Lisätiedot Prometheus-leirin tuki ry:n sivuilta