II jakso: Ota vastuuta itsestä ja huolehdi toisista

(Onnistunko yksin ; Huoliteltu huomataan, 3 opetuskertaa; Koti kuntoon yhdessä , 2 opetuskertaa; Juhla oman maun mukaan; Arviointikerta, tunnelmaa tuoksulla)

Opetussuunnitelman toinen jakso keskittyy vastuuseen omasta itsestä ja lähiympäristöstä. Tavoitteena on saada oppilas oivaltamaan, miten hän itsestä huolehtiessaan voi samalla ottaa toiset ihmiset huomioon.  Oppimismenetelmänä käytetään yhteistoiminnallista oppimista.

Toisen jakson aikana opiskellaan tekstiilien ja asunnon hoitoa. Nämä aiheet on siirretty opiskeltaviksi aiemmista opetussuunnitelmista poiketen jo syksyllä. Tavoitteena on antaa oppilaalle mahdollisuus harjaantumiseen esim. pyykin pesussa, kuivaamisessa ja jälkikäsittelyssä lukuvuoden aikana. Samoin on ajateltu luokan siivoustöiden sujuvan, kun  asunnon hoidon perusasiat on opiskeltu aiemmin. Tekstiilien ja asunnon hoidon tehtävien antaminen kotitehtäviksi on myös parantanut oppimista. Ruoanvalmistustyöt ovat tämän jakson aikana nopeita ja helpohkoja, jotta aikaa jää riittävästi vaatehuollon ja siivousasioiden opiskeluun. Jakson lopussa oleva juhlaa käsittelevä kerta, esim. pikkujoulut, itsenäisyyspäiväjuhla tai Lucian juhla kokoaa edellisillä kerroilla opiskeltuja asioita yhteen. Jakso päättyy tuoksuelämykseen sämpylöitä leipomalla ja itsearviointina toteutettavaan jaksoarviointiin.

Teksti: Katriina Sulonen ja Marika Taivaloja