Fotogrammi – valo piirtää kuvan

Yksinkertainen harjoitus fotogrammin tekemisestä auttaa oppilasta ymmärtämään valokuvan ihmettä: kuinka valo piirtää kuvaa. Valokuvauksen idea tulee näin tutuksi oppilaille. Samalla opitaan yksinkertaisessa muodossa pimiötyöskentelyn alkeita, mikä on tarpeen, kun myöhemmin kehitetään varsinaisia valokuvia pimiössä. Fotogrammin tekemiseen ei välttämättä tarvita pimiötä. Kun luokkahuoneen ikkunat pimennetään esim. jätesäkein, voidaan fotogrammeja tehdä yhdessä.

Kehite- ja kiinniteliemet ovat ongelmajätettä, ja ne tulee toimittaa luvanvaraiseen käsittelypaikkaan. Alaluokkalaisia ei tule jättää yksinään työskentelemään pimiötiloihin ilman ohjaavaa aikuista.

     

TEHTÄVÄ

Tarvitaan valokuvauspaperia (mustavalkokuviin), laimennettavaa paperikehitettä ja kiinnitettä, neljä allasta, pihdit ja punalamppu.

Valmistelut voidaan tehdä valossa. Oppilaat voivat leikata mustasta paperista kuvioita, jotka liimataan läpinäkyvälle kalvolle, joka on samankokoinen kuin valokuvauspaperi. Fotogrammi voidaan myös tehdä esineistä, kasveista, verkoista, kangaspaloista tai tikuista.

Punavalossa asetetaan valokuvauspaperi alle ja kalvo tai esineet sen päälle. Fotogrammi valotetaan valkoisella valolla. Voidaan käyttää suurennuskoneen sijasta esim. taskulamppua, tai koko ryhmän fotogrammit voidaan valottaa yhtä aikaa kattolampulla. Fotogrammia valotetaan muutaman sekunnin ajan. Jos halutaan tarkempia, erilaisia harmaan sävyjä, on syytä kokeilla oikeaa valotusaikaa. Voidaan käyttää myös useita perättäisiä lyhyitä valotuksia. Silloin esineitä liikutetaan valotuksien välillä hieman ja saadaan erilaisia harmaan sävyjä ja yllättäviä muotoja paperille.

Valotuksen jälkeen fotogrammit muodostuvat näkyviksi kehitealtaassa. Tämän vaiheen tulisi olla hidas ja harras: juuri siinä oppilas näkee, kuinka valokuva muodostuu. Tapahtuu sellainen ihme, että valo on piirtänyt kuvan.

Kehittämisen jälkeen kuvat huuhdellaan vedessä ja kiinnitetään valoa kestäviksi kiinnitteessä. Kaikki tämä tehdään pimiölampun punavalossa. Lopuksi kuvat huuhdellaan juoksevassa vedessä. Kuvat kuivatellaan kuvapuoli ylöspäin pöydällä tai pyykkinarulla.

Teksti: Sirkka Laitinen