Lähikuva ja yleiskuva

Kuvan rajaaminen on avain kuvasommittelun ymmärtämiselle. Kuvakokojen harjoittelu aloitetaan lähikuvan ja yleiskuvan hahmottamisesta. Hyvä harjoitus on tirkistysaukko tai rajaaja, joka valmistetaan mustasta pahvista. Tirkistysaukon avulla on hyvä opetella katseen rajaamista, kuvakokojen ymmärtämistä ja kuvakulmien etsimistä. Sen avulla voidaan keskittyä piirtämään juuri sitä, mitä aukosta nähdään.

Apuna voidaan käyttää myös peiliä, joka auttaa rajaamaan kohteesta juuri lähikuvan tai yleiskuvan kokoisen alueen. Peilin avulla oppilaille havainnollistuu myös odottamattomien, yllätyksellisten kuvakulmien löytäminen. Peilin kanssa voidaan varovasti kävellä ja katsella vaikka katosta tai seinältä omaa kävelyreittiä. Kun peilin sijoittaa maastoon tai asetelmaan osaksi kuvattavaa näkymää, kuvattava kohde muuttuu taas.

Lähikuva kertoo kuvattavan ihmisen ajatuksista, tunteista ja mielenliikkeistä. Yleiskuva sisältää paljon tietoa kerrotusta tapahtumasta ja auttaa katsojaa orientoitumaan tarinaan. Se kertoo, missä paikassa ollaan ja keitä on paikalla.

Kuvakokojen merkitystä kuvan viestille harjoitellaan kuvaamalla lähikuvissa ilmeitä ja kuvaamalla yleiskuvassa tarkasti ympäristöä, asioita, jotka kuva-alassa ovat toistensa takana tai vierellä.

    

Teksti: Sirkka Laitinen