Taideteollisuus ja muotoilu

[SISÄINEN LINKKI: -> http://www.edu.fi/peruskoulu/kuvataide/LP47-48.jpg]
Antti Nurmesniemen suunnittelemat siniset voimalinjan maisemapylväät Helsingissä Meilahden ja Salmisaaren välillä. Voimalinjan pituus on 3,5 km, ja tällä matkalla Antin askeleiksi nimitettyjä maisemapylväitä on yhdeksän. Voimalinja kolminkertaistaa vanhan linjan siirtokapasiteetin.

Teollistumisen myötä tuotteiden valmistamisesta tuli jo 1800-luvulla halvempaa ja ennen kaikkea nopeampaa kuin käsin tekemisestä. Aluksi markkinoille syntyi paljon tavaroita, jotka olivat laadultaan heikkotasoisia. Tästä seurasi taiteilijoiden parissa voimakas vastareaktio. Haluttiin palata käsityölliseen tekemiseen, jotta voitaisiin taata riittävä laatutaso. Näin syntyivät taideteollisuus ja teollinen muotoilu, jotka ovat erityisesti täällä Suomessa tuoneet maallemme mainetta. Teollinen muotoilija suunnittelee kaikkea koneista astioihin, tuoleista kahvikuppeihin. Taideteollisuutta edustavat taiteilijat suunnittelevat käyttö- ja koriste-esineitä. Tunnetuin suomalainen arkkitehti ja suunnittelija on Alvar Aalto, jonka tuotantoon kuuluu talo- ja yhdyskuntasuunnittelun lisäksi huonekaluja, valaisimia, kankaita ja astioita. Antti Nurmesniemi on monipuolinen suunnittelija, jonka tuotantoon kuuluu tilasuunnittelua, huonekaluja, voimajohtoja, patoja ja pannuja. Tapio Wirkkala on monipuolinen esinesuunnittelija. Hän on antanut muodon taide- ja käyttöesineille, jotka on valmistettu puusta, hopeasta, metallista, lasista ja keramiikasta. Tapio Wirkkala suunnitteli vuonna 1965 vientiolutpullon. Suomessa käytössä oleva olutpullo on Veijo Aikion käsialaa.

Hyvän esineen tai tuotteen määritelmä:

  • muodon kauneus
  • materiaalin tarkoituksenmukaisuus
  • muodon ja käyttötarkoituksen yhteys
  • käyttömukavuus
  • kulttuurinen kestävyys
  • ekologisuus ja eettisyys.

Suomalaisen muotoilun tunnetuimpia edustajia on muistettu postimerkkisarjalla, joka julkaistiin vuonna 1998. Merkissä on esitelty vasemmalta oikealle (ylhäällä) Alvar Aallon vuonna 1936 suunnitellun Savoy -maljakon kaarevia linjoja, Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuoli vuodelta 1964, Marimekon Tasaraita T-paitoja vuodelta 1968, jotka on suunnitellut Annika Rimala, alhaalta vasemmalta: Kaj Frankin Kilta-astiastoa vuodelta 1948, Timo Sarpanevan valurautapata vuodelta 1960 ja Bertel Gardbergin suunnittelemia Karelia-aterimia vuodelta 1957. Muotoilupostimerkin suunnitteli graafikko Kari Piippo. © Suomen Posti Oyj.

[SISÄINEN LINKKI: -> http://www.edu.fi/peruskoulu/kuvataide/LP37.jpg]

Kirveen tarina oli esillä Designmuseossa, kuvan piirsi Arttu Brade 10 v.