Tehtävä (1.-9. lk)

Tuotteiden materiaalipankki

Tavoitteena on oppia tuntemaan materiaalien käyttöominaisuuksia tuotesuunnittelun lähtökohtana.

Monet tuotesuunnittelussa käytetyt materiaalit ovat ikiaikaisia kuten puu, savi, luu ja turve.  Toisaalta meidän aikanamme on kehitelty lukuisia uusia raaka-aineita. Urheilijoiden lämpöä ja kosteutta kestävät puvut ja jalkineet ovat esimerkkejä erinomaisesta tuotekehittelystä. Joskus raaka-aineiden kehittely käynnistyy ylijäämä materiaalista, jolle halutaan keksiä järkevää käyttöä. Hyvänä esimerkkinä voisi mainita Fiskarsin tehtaan vanhoista autonpyörän kumeista valmistamat ovimatot tai Rovaniemellä yhdessä Taideteollisen korkeakoulun kanssa kehitelty poronluuposliini, jossa hyödynnetään poronlihan jalostuksesta ylijäävää poronluuta.

[SISÄINEN LINKKI: -> http://www.edu.fi/peruskoulu/kuvataide/LP39.jpg]Poronlihan jalostuksessa syntyneet ylijäämäluut jauhetaan hienoksi ja sekoitetaan posliinimassaan. Seoksesta valmistetaan ohuita, läpikuultavia kulhoja.

Jokaisella materiaalilla on luonteensa. Lasi on läpikuultavaa, puhallettaessa kuumaa lasimassaa se muotoutuu helposti pyöreiksi muodoiksi. Kerätyt pakkauslasit ja televisioruudut voidaan murskata ja sulattaa uusiokäyttöön. Savi on huokoista ja hyvin haurasta materiaalia, muotoutuu helposti  pyöreiksi esineiksi. Poltettaessa ja lasitettaessa siitä tulee kestävää ja hygieenistä. Se voidaan kierrättää ja palauttaa takaisin luontoon. Muovin valmistamiseen tarvitaan raakaöljyä eli uusiutumattomia luonnonvaroja. Valmistettaessa muoviesineitä tarvitaan muotti. Jotta muovia kannattaisi käyttää materiaalina, siitä täytyy valmistaa suuria sarjoja. Kun muovimateriaalia kierrätetään asianmukaisesti, niistä saadaan uusia tuotteita tai lämpöenergiaa.

Koko luokan ja opettajan yhteinen tehtävä

Kerätkää luokkaan materiaalipankki, jossa on kaikkia mahdollisia tuotesuunnittelussa käytettyjä raaka-aineita. Tutkikaa materiaalien ominaisuuksia: kestävyyttä, muokattavuutta, materiaalille tyypillisiä muotoja ja suhdetta uusiutumattomiin luonnonvaroihin sekä uusiokäyttöä. Kerätkää myös kuvia valmiista esineistä.

Voitte myös tehdä muotokokeiluja savesta ja polttaa niitä keramiikkauunissa lasittamattomina tai lasitettuina. Tai kerätkää näytteitä eri puulajeista ja kokeilkaa niiden ominaisuuksia vuoltaessa. Ruskea aaltopahvi on myös hyvä muotokokeilujen materiaali. Siitä voi valmistaa suuriakin muototutkielmia.