Tehtävä (5.-9. lk)

Aikamatkoja muotoilun maailmassa – jos olisin kivikauden ajan keksijä

Tavoitteena on pohtia muotoilun suunnittelullisen ja innovatiivisen  ulottuvuuden eroja.

Pitkät ajalliset kaaret jäsentävät muotoilun kysymyksiä kulttuurisesti ja historiallisesti. Esimerkiksi kivikauden aikana  eläinten nahkojen leikkuussa käytetystä teräväreunaisesta kivestä on huikea harppaus Fiskarsin oranssipäisiin saksiin. Hämmästyttävää on todeta, että kivikauden ajan tarveaineista kivi, puu, luu ja savi sekä kasvit ovat edelleen käyttökelpoisia materiaaleja.

Etsi hullunkurisia pareja: käyttöesineitä ennen ja nyt. Käytä hyväksesi lehdistä ja verkosta löytyviä kuvia. Pohdi suunnittelun ja keksimisen merkitystä teollisen muotoilun kannalta.

Tai tuo kouluun vintiltä löytämäsi isoäidin aikainen käyttöesine ja etsi sille nykyaikainen vastine. Vastine voi olla kuva, joka löytyy aikakauslehdistä tai verkosta. Tee näyttely esineistä ja kuvista. Vertaile esineiden keskinäisiä eroja. Pohdi myös, millä tavoin tavaroiden käyttöarvo muuttuu näyttöarvoksi eli tärkeämpää on vaatteen merkki kuin käyttömukavuus. Miten sinä suhtaudut henkilökohtaisesti brändeihin? Ratkaisevatko brändeihin liittyvät merkitykset ostopäätöksesi?

[SISÄINEN LINKKI: -> http://www.edu.fi/peruskoulu/kuvataide/LP38.jpg]  [SISÄINEN LINKKI: -> http://www.edu.fi/peruskoulu/kuvataide/LP40.jpg]
Kivikauden aikaisia työkaluja, jotka on valmistettu piikivestä sekä käsittelemätön piikiven murikka. Rinnalla Fiskarsin sakset, oranssit suunnitteli  Olof Bäckström vuonna 1967 ja uudistetun punaisen mallin Olavi Lindén.