Tehtävä (5.-9. lk)

Voiko esine olla tieteiskuvitelma – älykkäät esineet

Tavoitteena on lisätä ymmärrystä tulevaisuuden tuotesuunnittelusta

Kun hollantilainen suunnitteluryhmä lähti kehittelemään tulevaisuuden tuotteita, yksi ongelmista, joihin haluttiin etsiä ratkaisua oli  päivittäinen informaatiotulva. Suunnittelijat lähtivät liikkeelle hauskasta visuaalisesta metaforasta: kehitetään informaatiota rouskuttava ”papukaija”, joka istuu ihmisen olkapäällä – kuten kapteeni Koukulla aikanaan. Kehittelytyön tuloksena papukaijasta tuli kangaskaistale, joka muuttui loppujen lopuksi huiviksi, jossa on tietojenkäsittelylaite. Toistaiseksi huivista on valmistettu prototyyppi emmekä tiedä vielä, mikä tuotteen lopullinen sovellus tulee olemaan tai mihin kehittelytyö loppujen lopuksi johtaa.

Älykkäät tuotteet ovat kuitenkin tulleet osaksi arkeamme. Hyvä esimerkki on pieni monitoimikone, matkapuhelin, jota kuljetamme taskussamme tai  vaikkapa aromitiivis kahvipakkaus, jossa pieni mikroprosessori  (tarra kahvipussin alareunassa) ilmaisee, milloin tuote on käynyt vanhaksi.

Etsi esimerkkejä älykkäistä tuotteista, joissa tuotteen viisaus on valjastettu palvelemaan maailman ihmisten ongelmien ratkaisemista tai joissa kierrätys on todellista luonnonvarojen säästöä. Valmista valitsemastasi kohteesta esittelytaulu piirtämällä, kirjoittamalla ja käyttämällä printtejä. Tee tauluista näyttely ja keskustele.