Verkkosivuja opetuksen tukena

Valhalla
Portaali kertoo, mitä arkkitehtuurin ja muotoilun, kuvataiteiden, tanssin ja teatterin, monikulttuurisuuden, elokuvan ja median, tutkimuksen ja koulutuksen, leikin ja liikunnan sekä kirjallisuuden ja musiikin alueella tapahtuu Pohjolassa. Sivustolta löytyy mm. uutisia, tapahtumia, festivaaleja, näyttelyjä ja kilpailuja. Valhalla on pääasiassa suunnattu aikuisille, jotka työskentelevät lasten- ja nuortenkulttuurin parissa. Pohjoismaiden ministerineuvosto

YLE Oppiminen
YLE Oppiminen tuottaa tv-ohjelmia ja palveluja eri oppimisen saroilla kaikenikäisille koululaisista opettajiin. Oppimisen palvelussa on yli 3000 video- ja ääniklippiä ja liki saman määrän verkko-oppimateriaaleihin liittyviä tehtäviä. Keskeistä palvelussa on tehokas hakukone. Verkkopalvelu on jaettu viiteen osaan: Luonto ja ympäristö, Kulttuuri ja yhteiskunta, Kielet, Työelämä ja Vapaa-aika. Haku-sivulta avautuu palveluun myös oppiainekohtainen lähestymistie.

Internetix
Internetixin verkko-oppimateriaalien käyttö on oppilaitokselle maksutonta, mikäli sitä käytetään opiskelijoille maksuttomassa koulutuksessa, esimerkiksi 2.asteen tai korkea-asteen perusopetuksessa. Internetixissä voi opiskella esimerkiksi yksittäisiä lukion kursseja. Internetixin oppimateriaaleja voi käyttää oman opiskelun tukena ihan ilmaiseksi ja oppimateriaaleja voidaan käyttää myös opetuksen lisämateriaalina. Tai niiden avulla opettaja voi järjestää opiskelijoilleen etäopiskelu-mahdollisuuden.

Elävä Arkisto
Elävä arkisto on kaikille avoin ja maksuton palvelu. Se tarjoaa internetin välityksellä yhteistä historiaa äänin ja kuvin; satoja tv-ohjelmia ja tuhansia radio-ohjelmia katseltavaksi ja kuunneltavaksi milloin tahansa. Palvelun tuottaa Yleisradio.
Arkisto sisältää aineistoa maalauksesta ja kuvanveistosta sarjakuvaan, muotoiluun ja arkkitehtuuriin. Esillä mm. Alvar Aalto, Carl Barks, Albert Edelfelt, Don Rosa, Kari Suomalainen, Reidar Särestöniemi, Helene Schjerfbeck ja Juba Tuomola. Katso tarkemmin mm. Kuva ja muoto (43 audio- ja 26 videoleikettä), Taidenäyttelyssä (2 audio- ja 9 videoleikettä), Taiteilijakuvia (13 audio- ja 6 videoleikettä), Muodon vuoksi (7 audio- ja 5 videoleikettä) ja Arkkitehtuuri (10 audio- ja 2 videoleikettä).

Euroopan avaruusjärjestön ESAn suomenkielinen sivusto
Euroopan avaruusjärjestön ESAn kouluille suunnattu opetuspaketti (myös suomeksi ja ruotsiksi) sisältää tehtäviä ja aineistoa myös kuvataideopetukseen. Teemat käsittelevät mm. geometriaan, muotoiluun ja graafiseen viestintään liittyviä kokonaisuuksia. ISS-opetuspaketin kohderyhmänä ovat opettajat ja 12–15-vuotiaat oppilaat. Opettajille on tarjolla myös ohjeistusta aineiston käyttöön opetuksessa. Opetuspaketti sisältää myös muita arvokkaita resursseja opetukseen, kuten lähteet ja multimediagalleria. Multimediagalleria tarjoaa ensiluokkaista materiaalia monella eri medialla. Materiaalien käyttö opetuksessa on sallittua.

European Schools Projekt (ESP)
Internet-opetuksen vapaaehtoinen yhteisö. Paljon ajankohtaista asiaa, linkkejä, yhteystietoja ja partnerihakua kaikille kansainvälisestä yhteistyöstä kiinnostuneille. Sisältää myös hyviä pedagogisia materiaaleja mm. projektioppimisesta, videon opetuskäytöstä ja oppimisaihioista.

Kulttuuriuutiset.net
Kulttuuriuutiset.net toimii portaalina suomalaiseen kulttuuriin ja sen taustalla on suomalaisten kulttuuriorganisaatioiden muodostama työryhmä (Teatterin tiedotuskeskus, Finland Festivals, Suomen museoliitto, Suomen sinfoniaorkesterit ry, Suomen taiteilijaseura).

Taidekasvatuksen verkkopalvelu Kultus.fi
Taidekasvatuksen verkkopalvelu Kultus.fi on pääkaupunkiseudun kattava lasten ja nuorten kulttuurikalenteri. Sivuilta löydät taidealoittain, oppiaineittain ja ikäryhmittäin luokitellun ajankohtaisen kulttuuritarjonnan sekä taide- ja yleisökasvatusprojektit.

Museot.fi
Museot.fi on Suomen museoliiton ylläpitämä sivusto kaikille museoista kiinnostuneille. Museot.fi:stä löytyy yli 1000 museon yhteystiedot, museokaupat, näyttelyt ja tapahtumat ja viimeisimmät museouutiset. Museoammatillinen aineisto on koottu museoliitto.fi -sivustolle.

Taidealan verkkolehdet
Taidealan verkkolehdet ja myös muita aikakauslehtiä löytyy Aikakauslehtien liiton jäsenluettelosta (http://www.aikakauslehdet.fi/). Tässä linkki sellaisiin julkaisuihin joista löytyy materiaalia myös sähköisessä muodossa ilman julkaisun tilaamista.

 • Taide-lehti
  Taide-lehti on kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä lehti jossa käsitellään artikkelein, kolumnein, haastatteluin ja kritiikein sekä kotimaista että kansainvälistä kuvataidemaailmaa. Lehti esittelee niin taiteen teoreettisia kysymyksiä kuin käytännön kuvataideilmiöitäkin. Verkkosivulta löytyvät kaikki kuluvanvuoden numerot sekä jokaisesta muutamia artikkeleita.
 • Arkkitehti
  Arkkitehtuuri, sisustus, design, ympäristö- ja yhdyskuntasuunnittelu. Suomalaisen arkkitehtuurin johtava aikakauslehti, jota julkaisee Suomen Arkkitehtiliitto. Suomen- ja englanninkielinen.
 • DigiKuva
  Digitaalisesta kuvauksesta kiinnostuneiden oma erikoislehti. Digikuva opastaa digikuvaukseen ja kuvankäsittelyyn ja paneutuu digitaalisen kuvauksen alaan liittyvään tuotemaailmaan. Sen olennaista sisältöä ovat mm. kameratestit ja arviot muista digitaaliseen kuvaukseen liittyvistä tuotteista ja varusteista. Lehti antaa ohjeita niiden hankkimiseen sekä aloittelijoille että jo kokeneille kuvaajille. Mukana joka numerossa CD:n, joka sisältää Photoshop-koulutusvideon sekä käyttökelpoisia ohjelmia ja asiantuntijaohjeita
 • Kamera-lehti
  Kamera-lehti on valokuvan, digikuvan ja videokuvauksen erikoislehti. Verkkosivulta löytyy mm. lista tutkituista tuotteista ja myös osa lehtien artikkeleista on mahdollista lukea suoraan verkosta.

Ilmaista musiikkia laillisesti verkosta
Laillisen ilmaisen musiikin löytäminen netistä on suhteellisen helppoa. Sellaista musiikkia ja ääntä jota voi myös käyttää laillisesti omissa teoksissa löytyy mm. ccMixterin ja The Internet Archiven sivustoilta.
Ilmaista musiikkia jota ei voi käyttää omissa teoksissa voi verkosta ladata esimerkiksi suomalaisista MP3Lizardista ja Mikseri.netistä tai ulkomaisista Epitonicista ja Soundclickistä. Ilmaisen musiikin lataaminen netistä ja kuuntelu onnistuu usein pelkällä www-selaimella.
Seuraavat verkkopalvelut tarjoavat ilmaista musiikkia, jota ei kuitenkaan saa esittää, kopioida tai levittää ilman asianmukaisia lupia. Yksityinen käyttö ja kopiointi on sallittu.

Media Smart
Media Smart on mainonnan lukutaito-ohjelma perusopetuksen 1-6-vuosiluokille. Kuullun, nähdyn, koetun ja luetun viestinnän työstäminen yhdessä kehittää mediakriittisyyttä ja oppilaiden vuorovaikutustaitoja. Samalla luokkayhteisölle tarjoutuu mahdollisuus käsitellä median ajankohtaisia ilmiöitä.
Media Smart on kehitetty Isossa-Britanniassa ja se on käytössä useissa Euroopan maissa. Toimeksiannon ohjelman soveltamisesta Suomeen antoi Mainonnan neuvottelukunta, joka koostuu kaikista mainonnan arvoketjun järjestöistä.

ccMixter
ccMixter on yhteisöllinen musiikkisivusto jonka kaikki materiaali on lisensoitu Creative Commons lisensseillä. Voit kuunnella, ladata itsellesi, käyttää omissa teoksissasi, sämplätä tai vaikka miksata uudelleen tuhansia sivustolta löytyviä musiikkitiedostoja laillisesti Creative Commons lisenssien alaisesti.

blip.tv
blip.tv on CC lisensoidun videomateriaalin ilmainen julkaisupalvelu. Tarjolla on tuhansia tiedostoja animaatioista lyhytelokuviin.