Tuntimalli 2

Kuljettaminen ja pysäyttäminen

Alkuleikki: ”Serpentiinikuljetus” (PALLON KULJETUSVIESTIT) 10 min

Välineet: Pallot, kartiot

Toteutus: Tee neljän tai viiden kartion muodostamia jonoja sen verran, että yhtä jonoa kohti tulee noin 4–5 oppilasta jaettuasi ryhmäsi tasaisesti viestejä varten. Jonossa peräkkäin olevien kartioiden välillä on syytä olla useita metrejä, jotta niiden pujottelu onnistuisi kaikilta. Jonojen ensimmäiset lähtevät opettajan merkistä kuljettamaan sovituin tavoin, esimerkiksi

  • pujotellen kartioita molempiin suuntiin tai vain toiseen suuntaan, jolloin palataan suoraan kuljettaen takaisin
  • suoraan kartioiden oikealta puolelta ja palaten takaisin vasemmalta (siis pujottelematta)
  • suoraan viimeiselle kartiolle pysäyttäen pallonsa sinne ja juosten ilman palloa takaisin jonoon - seuraavana vuorossa oleva sitten hakee taas pallon kuljettaen sen jonon ensimmäiselle
  • suoraan kartiojonon oikealta puolelta, pysäyttäen pallonsa viimeisellä kartiolla, käyden nopeasti istahtamassa pallon päällä ja kuljettaen pallonsa takaisin jonon ensimmäiselle

Vinkki: Voidaan tehdä aluksi myös juosten ja pitäen palloa kädessä tai sylissä.

Maalintekotuokio: KULJETTAMINEN, PYSÄYTYS ja LAUKAUS 15 min

Välineet: Pallot, maalit, kartiot

Toteutus: Kaksi maalia tai kartiomaalia vierekkäin.Oppilaat ovat pallojen kanssa esim. kahdessa jonossa noin 20–25 metrin päässä maalista. Jonoista noin 10 metrin päässä on kaksi kartiota noin kahden metrin päässä toisistaan pysäytyspaikan merkkinä (voi korvata myös hiekkaan vedetyllä viivalla). Aluksi jonoissa ensimmäisinä olevat kuljettavat palloaan merkille, pysäyttävät siinä hetkeksi pallon jaloilla ja jatkavat kuljetusta kohti maalia yrittäen laukoa pallon maaliin. Laukauksen jälkeen jälleen palataan jonon päähän.

Hetken päästä harjoitusta voidaan muuttaa niin, että jonossa ensimmäisenä oleva on ilman palloa ja aina toisena olevalla on pallo. Hän vierittää pallon kohti edessä olevaa merkkiä. Jonon ensimmäinen yrittää juosta pallon nopeasti kiinni ja pysäyttää sen jaloin kuten edellä. Tämän jälkeen suoritetaan taas lyhyt kuljetus ja maalilaukaus.

Vinkki: Vaihtele maalivahteja ja huomioi, etteivät oppilaat mene laukomaan aivan maalivahdin nenän edestä, jotteivat kovimmat potkut aiheuta ikäviä vahinkoja.

Pelihetki: PIENPELIT (esim.5 vastaan 5 / 6v6 / 7v7) 15 min

Välineet: Pallot, liivit, kartiot/maalit

Toteutus: Jaa ryhmä neljään osaan ja tee kaksi pelikenttää. Kartiomaalit ovat nopeimmat tehdä, kenttärajojen piirtäminen ei ole välttämätöntä. Anna oppilaiden nimetä joukkueensa (esim.Aku Ankat, Mikki Hiiret jne.) ja laita pallo peliin. 

Vinkki: Alä tee liian suuria kenttiä, esim. 5 vastaan 5 peliin sopiva kentän koko on 40 x 30m. Tutustu pienpelien etuihin.