Tuntimalli 1

Syöttäminen sisäterällä

Alkuleikki: AURINKO- ja JÄÄMIES/-NAINEN -leikki 10 min

Välineet: 2–3 sinistä liiviä ja yksi punainen tai keltainen liivi, kartiot, pallot

Toteutus: Rajaa leikkiä varten ryhmälle turvallisen kokoinen alue. Aluksi leikkiä voidaan leikkiä ilman palloja tai pallot käsissä, mutta alun jälkeen palloja voidaan myös kuljettaa jaloin. Yksi oppilaista saa punaisen tai keltaisen liivin merkiksi siitä, että toimii aurinkona ja kaksi tai kolme oppilasta sinisen liivin, jolloin heidän tehtävänään on olla leikin jäämiehiä tai –naisia. Jäämiehet ja –naiset koettavat saada kiinni muita leikkijöitä, jolloin kiinnijääneiden tulee ”jäätyä” erilaisiin asentoihin. Jäästä vapautuu vasta, kun aurinko käy kosketuksellaan sulattamassa jään.

Vinkki: Muista vaihdella rooleja. Korosta luovuutta jäätymisasennoissa.

Taito-osuus: SISÄTERÄSYÖTTÖJÄ PAREITTAIN 10 min

Välineet: Kartiot, pallot (1 pallo paria kohti)
      
Toteutus: Asetetaan kartioita kahteen riviin niin, että oppilaat ryhmittyvät niiden väliin kasvot vastakkain. Sopiva etäisyys vastakkaisilla kartioilla on noin 10m ja vierekkäisillä noin 2–3 m. Oppilaat syöttelevät palloa parinsa kanssa yrittäen saada sen kulkemaan tarkasti parinsa kartioiden väliin. Toinen pareista voi pysäyttää pallon esim.jalkapohjalla tai vaikka käsillään ja suorittaa tämän jälkeen vastaavanlaisen syötön jalkaterän sisäosalla.

Vinkki: Mielenkiintoa voi lisätä esim.pyytämällä oppilaita laskemaan, kuinka monta syöttöä saavat parin kanssa osumaan kartioiden väliin!

Harjoitetta voidaan tehdä myös niin, että oppilaat syöttelevät pareittain palloa tietyn ajan (esim.15 sekuntia), minkä jälkeen opettaja viheltää pilliinsä sen merkiksi, että parit vaihtuvat. Vaihto tapahtuu niin, että VAIN toisesta rivistä laitimmainen oppilaista juoksee aivan rivin toiseen laitaan ja muut siirtyvät yhden kartiovälin verran tuota vapautunutta paikkaa kohti ja aloittavat uuden parin kanssa syöttelemisen. HUOM! Aluksi 1–2 oppilasta voi odottaa ”sisääntuloa” harjoitteen ulkopuolella ja tulee vasta vaihdon myötä mukaan toimintaan!

Maalintekotuokio: SYÖTTÄMINEN JA LAUKAISEMINEN MAALIIN 10 min

Välineet: Maalit, kartiot, pallot

Toteutus: Kahteen maaliin yhtä aikaa, jottei pitkiä jonoja muodostu. Aseta oppilaat jonoon noin 20–25 metrin päähän maalista kasvot maalia kohti. Jonon ensimmäinen on ilman palloa, toisena olevalla sen sijaan tulee olla aina pallo. Ensimmäisenä oleva käy seisomaan leveään haara-asentoon kasvot kohti maalia. Toisena oleva syöttää pallon sisäterällä takaa ensimmäisen jalkojen välistä kohti maalia sellaisella kovuudella, että haara-asennosta lähtevä ennättää juosten saavuttaa pallon ja pyrkiä välittömästi potkaisemalla toimittamaan pallon maaliin. Sama toistuu seuraavaksi edellisen syötön antaneen kohdalla. Maalintekoa yrittänyt oppilas palaa pallon kanssa jonoon.

Vinkki: Muista vaihdella maalivahtia. Pidä huoli, että syötöt eivät mene liian lähelle maalia, jottei maalivahtina oleva loukkaa itseään kovasta potkusta.

Pelihetki: PIENPELIT ( 4vastaan 4 / 5v5 / 6v6) 10 min

Välineet: Maalit, kartiot, pallot, liivit

Toteutus: Jaa ryhmä sopiviin neljän, viiden tai kuuden hengen ryhmiin ja tee vaikkapa kartioista maalit. Laita pelit käyntiin ja huolehdi, että kaikki otetaan peleissä mukaan! Voitte kokeilla esimerkiksi sääntöä, että jokaisen pelaajan tulee koskea palloon ennen kuin saa tehdä maalin.

Vinkki: Tutustu pienpelien etuihin.