Tuntimalli 3

Syöttäminen ja pallon haltuunotto jalkaterällä/jalkapohjalla

Alkuleikki: POLTTOPALLOA 10 min

Välineet: Kartiot, pallot

Toteutus: Oppilaat yhdessä tai kahdessa isossa ympyrässä. Kaksi oppilasta jää aluksi ympyrän ulkopuolelle ”polttamaan” muita leikkijöitä. Voidaan aloittaa palloa käsin vierittämällä ja jatkaa toisessa ”erässä” sisäterällä syöttämällä. Osumasta jalkoihin palaa ja joutuu polttajaksi. Samoin käy, mikäli tahallisesti koskee palloon käsillään.

Vinkki: Pallon pysäyttäminen (pakollinen) ympyrän ulkopuolella tapahtuu vain jaloilla, esimerkiksi jalan sisäterällä tai jalkapohjalla! Korosta myös sitä, ettei palloa ole tarkoitus kohottaa eikä potkaista kovalla voimalla vaan maata pitkin ja tarkasti.

Taito-osuus: SYÖTTÖMYLLYT 10 min

Välineet: Kartiot, pallot

Toteutus: Muodostetaan oppilaista parillinen määrä ryhmiä, noin 3–4 oppilasta kuhunkin. Jaa ryhmät harjoituksessa niin, että aina kaksi ryhmää asettuu jonoon vastakkain noin 10 metrin etäisyydelle toisistaan. Harjoitus tehdään yhdellä pallolla per ryhmä. Jonon ensimmäinen syöttää pallon vastakkaisen jonon ensimmäiselle ja liikkuu (eri tavoin) syötön jälkeen pallon perässä vastakkaisen jonon hännille. Palloa vastaanottava oppilas pysäyttää pallon esim.jalkapohjalla tai jalan sisäterällä ja syöttää sen takaisin vastakkaiselle puolelle liikkuen ja vaihtaen myös jonoa syöttönsä jälkeen. Näin jatketaan kunnes jokainen on saanut syöttää riittävän monta kertaa.

Vinkki: Mielenkiintoa voi lisätä esim.pienellä testillä: Kuinka monta syöttöä ryhmät saavat esim.kahdessa minuutissa?

Pelihetki: PIKKU TURNAUS 20 min

Välineet: Kartiot, liivit, pallot, maalit

Toteutus: Oppilaat jaetaan kuuteen joukkueeseen. Pelejä pelataan kolmella kentällä. Pyri tekemään kentistä mieluummin pienehköjä kuin liian suuria, jotta jokainen pääsee osallistumaan aktiivisesti peliin. Laita kaikki oppilaat pelaamaan samanaikaisesti. Jokainen joukkue pelaa kolme ottelua ja yhden ottelun kesto on aina 5 minuuttia. Kaikki pelit alkavat ja päättyvät opettajan merkistä.
   
Ottelukaavio toimii näin:

 
KENTTÄ 1 
KENTTÄ 2 
KENTTÄ 3
1.kierros
joukkue 1 vs. joukkue 4
joukkue 2 vs. joukkue 5
joukkue 3 vs.joukkue 6
2.kierros 
joukkue 1 vs. joukkue 5
joukkue 2 vs. joukkue6
joukkue 3 vs. joukkue 4
3.kierros
joukkue 1 vs. joukkue 6
joukkue 2 vs. joukkue 4
joukkue 3 vs. joukkue 5

Vinkki: Jaa peliliivit joukkueille 1 , 2 ja 3. Tällöin liivejä ei tarvitse ottelujen välillä vaihdella. Ainoastaan joukkueet 4, 5 ja 6 liikkuvat kentältä toiselle, jolloin pelit saadaan nopeasti käyntiin. Anna oppilaiden itsensä tuomaroida pelit, puutu peliin vain, mikäli oppilaat eivät meinaa saada tilannetta keskenään ratkaistua.