Tuntimalli 4

Potkaiseminen ilmasta ja pompusta

Alkuleikki: PLUSSA-kisa 10 min

Välineet: Kartiot, pallot

Toteutus: Rajatulla alueella jokaisella oppilaalla on oma pallo. Tuota palloa kuljettaen kukin yrittää samalla potkaista toisten palloja yli alueen. Oman pallon tulee kuitenkin aina olla alueen sisällä, muutoin muiden palloja ei saa potkaista. Alueen yli menneen pallon saa hakea takaisin leikkialueelle ja jatkaa leikkiä, mikäli ennättää, sillä opettaja katkaisee ”erän” aina sopivin väliajoin. Erän loppuessa alueella sisällä olleet (sekä oppilas että pallo) saavat tililleen plussapisteen.

Vinkki: Viimeisistä eristä voi antaa kaksin- tai kolminkeratiset pisteet! Mikäli kaikille ei riitä omaa palloa, voidaan vaihtaa leikkiä niin, että pallottomat koettavat ”ryöstää” pallon joltakulta itselleen, minkä jälkeen pallon menettänyt yrittää saada jostain muualta sellaisen taas takaisin.

Taito-osuus: PALLON POTKAISEMINEN POMPUSTA JA ILMASTA 10 min

Välineet: Pallot

Toteutus: Pareittain harjoitellaan pallon potkaisemista rauhallisesti parilta toiselle. Palloa kiinniottava pari toimii ”maalivahtina” ja koettaa ottaa pallon kopiksi.Potkua suorittava oppilas pudottaa itselleen pienen pompun ja pyrkii nilkkaa ojentamalla osumaan jalan rintaosalla (kengännauhoilla) palloon hieman sen alle ja taakse. Tavoitteena olisi siis saada pallo potkaistua oman parin ulottuville. Parien välimatka on n.10–20 metriä riippuen osaamisen tasosta. Pompun lisäksi kokeillaan pallon potkaisemista suoraan ilmasta. Tällöin palloa tulisi potkaista sen tullessa alaspäin noin polven korkeudelle. Nilkan ojennuksella ja pallon taakse osumalla saadaan paras lopputulos.

Vinkki: Voidaan ottaa myös lyhyt testi siitä, kuinka monta onnistunutta nilkkapotkua ilmasta + koppia parit saavat esim.3 minuutin aikana.

Maalintekotuokio: POTKUT ILMASTA JA POMPUSTA MAALIIN 10 min

Välineet: Kartiot, maalit, pallot

Toteutus: Jonot jälleen noin 25 metrin päässä maalista. Jonon ensimmäinen heittää tai potkaisee pallon itselleen (omista käsistä) noin 10 metrin päähän niin, että se jää mukavasti pomppimaan. Terävän juoksun jälkeen tarkoituksena olisi potkaista pallo pompusta maaliin.

Vinkki: Pyritään suorittamaan avaus jonosta maalille päin potkaisemalla palloa suoraan ilmasta kevyellä kosketuksella! Jos ei meinaa onnistua, niin voi antaa myös heittomahdollisuuden.

Pelihetki: PIENPELIT 10 min

Välineet: Kartiot, maalit, pallot, liivit

Toteutus:  Tutustu pienpelien etuihin.  Pelit käyntiin ja pelin riemua lopputunti!