Tuntimalli 1

1 vastaan 1 -tilanteet

Alkuverryttely: PALLONRYÖSTÖÄ 10–15 min

Välineet: Kartiot, pallot

Toteutus: Yksi suuri alue, jossa noin kolmasosa oppilaista on ilman palloa ja muut pallojen kanssa. Opettajan merkistä erä alkaa ja päättyy. Pyrkimyksenä on pallottomana ollessaan saada pallo pois eli ryöstää se joltakulta itselleen ja pitää sitä aina erän päättymiseen asti. Erän päätyttyä voi pallolliset ”palkita” pisteellä.
Vinkki: Pidä huoli, ettei pallon poisottamiseen käytetä liian rajuja otteita!

Taito-osio: 1 vastaan 1 –TILANTEITA 10–15 min

Välineet: Kartiot, pallot

Toteutus: Muodostetaan noin 6–8:n oppilaan ryhmiä ja tehdään kartioista/viivoista alue, joka on kooltaan noin 15–20 m (pituus) x 10 m (leveys). Puolet ryhmän oppilaista ottaa pallon ja sijoittuu alueen toiseen päähän. He toimivat harjoituksessa puolustajina. Vastaavasti puolet ryhmästä on ilman palloa vastakkaisessa päädyssä alueen ulkopuolella, ja heidän tehtävänään on hyökätä. Molemmista ryhmistä yksi suorittaa harjoituksen kerrallaan.

Pallollisen päädyn ensimmäinen oppilas syöttää pallonsa alueen vastakkaiselle puolelle ja juoksee alueen puoliväliin asti vastaan. Pallottomana odotellut oppilas ottaa pallon haltuunsa (esim.jalkapohjalla) ja lähtee kuljettamaan kohti pallon syöttänyttä yrittäen ohittaa tämän vapaasti keksimällään harhautuksella. Tavoitteena olisi päästä palloa kuljettaen vastakkaisesta päädystä läpi ilman, että puolustajana toiminut saisi riistettyä pallon pois. Mikäli pallonriisto tapahtuu, on kyseisten oppilaiden suoritus ohi. Jokaisen suorituksen jälkeen voidaan tehdä päätyjen vaihto tai sitten roolit voidaan vaihtaa esim.viiden minuutin jälkeen.

Vinkki: Korosta puolustajalle, että pitää katseen pallossa ja pyrkii aina osumaan riistoa yrittäessään palloon! Hyökkääjää olisi syytä kannustaa rohkeasti yrittämään harhautusta ja nopeaa juoksurytmin vaihtoa, jotta ohitus onnistuisi!

Maalintekotuokio: 1 vastaan 1 –TILANTEITA 10–15 min

Välineet: Kartiot, maalit, pallot

Toteutus: Idea sama kuin edellä. Puolustajat lähtevät nyt läheltä maalia, sen vierestä. Syöttö hyökkääjälle ja juoksu perään. Hyökkääjä koettaa ohittaa puolustajan ja laukoa pallon maaliin. Sopiva hyökkääjien etäisyys maalista lienee noin 30 metriä. Roolien vaihto kuten taito-osiossakin.

Pelihetki: PIENPELIT 10–15 min

Välineet: Kartiot, pallot, liivit

Toteutus: Tehdään useita pelikenttiä, joissa pelataan enintään 5v5 –pelejä. Maalinteko tapahtuu kuljettamalla pallo maalin läpi, joten tee maaleista riittävän suuria (n.4–5 m). Kuljetukseksi lasketaan suoritus, jossa oppilas koskee palloon vähintään kaksi kertaa ennen kuin kuljettaa sen läpi maalin.

Vinkki:  Tutustu pienpelien etuihin.