Luokat 1–3

Lämmittely ─ leikkejä ja harjoitteita pallonkäsittelyyn ja liikkumiseen

TUTUSTUMINEN PALLOON

Pallon pomputusta paikalla ja juosten, vasemmalla ja oikealla kädellä, matala ja korkea pomppu, merkistä pysähdys ja liikkeellelähtö. Pallon kieritystä vartalon ympäri ja jalkojen välistä paikallaan ja liikkeessä.

NUMEROKISA

Pelaajat seisovat rivissä 4 pelaajan ryhmissä. Jokaisella on pallo sekä oma numero (määräytyy siitä kuinka mones on rivissä) Opettaja huutaa numeron, ja tällä paikalla seisova lähtee kiertämään omaa ryhmäänsä (kuljettaen, vierittäen palloa, takaperin jne.) ja palaa omalle paikalleen.

KULJETUSKILPAILU 1

"Ryöstetään" salin toisella puolella olevasta toisen joukkueen pesästä omaan pesään mahdollisimman monta palloa kuljettaen yksi pallo kerrallaan kentän poikki. Sovitun ajan kuluttua lasketaan pallojen määrä molemmissa pesissä.

Oppiminen ─ syöttö-, heitto- ja pelikäsitysharjoitteita

PALLON SYÖTTÖ PAREITTAIN

Pelaajat seisovat vastakkain 4 metrin päässä toisistaan. Syöttöjä ja kiinniottoja pareittain. Perus- ja pomppusyöttöjä. Kun pari saa yhteensä 5 syöttöä peräkkäin kiinni, molemmat ottavat askeleen taaksepäin. Kuinka kaukana toisistaan pallo tulee vielä perille?

PIDÄ OMA PESÄ PUHTAANA

Joukkueilla on oma kenttäpuolisko pesänään. Tarkoituksena on pitää oma pesä puhtaana palloista eli palauttaa omalle alueelle tulevat pallot heittämällä ne toisen joukkueen alueelle. Voi rajata pesän takaa penkeillä alueen, jonne pompanneita palloja ei saa palauttaa, vaan ne jäävät pesään. Peli päättyy sovitun ajan jälkeen tai kun kaikki pallot ovat jääneet penkkien taakse. Voi laskea, kumman puolelle jäänyt vähemmän palloja.

TARKKUUSHEITTO 1

Pelaaja pyrkii rajan takaa heittämällä osumaan kentällä oleviin maaleihin (vanteita). Kun on osunut lähimpään maaliin, saa siirtyä tavoittelemaan osumaa seuraavaan, vaikeampaan maaliin. Kuinka pitkälle etenet?

TIIKERIPALLO

Kaksi pelaaja pallottelevat keskenään. Kolmas pelaaja pyrkii katkaisemaan syötöt. Käytetään erilaisia syöttöjä: pomppu-, kaari- ja laakasyöttöjä. Syötön katkaistuaan pääsee pallottelijaksi.

Peliä ─ eri pelimuotoja

Kolme vastaan kolme

Maalialueraja merkitään esim. kartioilla sopivalle etäisyydelle (3─5 metriä riippuen maalin koosta). Maalialue voi olla puolikaaren tai nelikulmion muotoinen. Useampia pelejä voi pelata yhtä aikaa rajaamalla esim. 3 kenttää salin poikki.

Pelataan hyökkäys ja puolustus muodostelmissa niin, että hyökkääjät yrittävät liikkumalla vauhdissa kohti puolustajien välejä saamaan vapaan tilan heittää osuman maalina olevaan kohteeseen (esim. kartio, penkki, patja).  Osuma = maali eli maalivahtia ei tarvita. Maali voi myös olla syöttö maalialueella esim. vanteen sisällä tai tuolilla seisovalle pelaajalle, kuten tornipallossa.

Tärkeää

  • Pelaaja pitää etäisyttä puolustajiin sen verran, että voi olla vauhdissa maalia (ja puolustajien väliä) kohti saadessaan pallon eikä silti ajaudu aivan kiinni puolustajaan.
  • Väljä tulkinta askelvirheissä, jotta peli pysyy sujuvana.
  • Vain niin vähän sääntöjä kuin on sujuvan, vauhdikkaan ja turvallisen pelin kannalta tarpeellista (esim. vain maalialueella liikkuminen kielletty, sivuraja).

Yhteispeliä tukevia sääntöjä

  • Pallon tulee käydä jokaisen pelaajan kautta ennen maalintekoyritystä.
  • Syöttöpeliä ─ kuljetus ei ole sallittua.