Luokat 4–6

Lämmittely - leikkejä ja harjoitteita pallonkäsittelyyn ja liikkumiseen

SORMILASKU

Harjoite tehdään ryhmänä tai pareittain. Oppilas pomputtaa palloa ja pyrkii samalla laskemaan, montako sormea opettajalla tai parilla on pystyssä suoraan ylöspäin ojennetussa kädessä.

KETTERYYSVIESTI

Kolmen pelaajaa asettuneina vastakkain kentän poikkisuunnassa.  Pelaajien välissä voimistelumatto. Kahden pelaajan jonon ensimmäisellä pallo. Pallollinen kuljettaa matolle, tekee kuperkeikan tai tukkipyörinnän, syöttää vastapuolella odottavalle pelaajalle ja siirtyy hänen jonoonsa.

KULJETUSKILPAILU 2

Kuten kuljetuskilpailu 1, mutta puolet joukkueesta saa liikkua omassa puolustuspäässään ja toinen puoli vain hyökkäyspäässä. Hyökkääjä syöttää pallon puolustajalle vietäväksi omaan pesään.

KOSKETA TÖRPPÖÄ

Pareittain. Kaksi kartiota muodostavat portin. Yksi pelaaja puolustaa kartioita vartalollaan (käsillä ei saa estää) liikkumalla toisen eteen, joka pyrkii koskettamaan jompaakumpaa kartiota. Pelaajan saadessa koskettua kartiota vaihdetaan roolia. Pelaaja voi myös yrittää päästä harhauttamalla portin läpi kosketuksen sijaan.

Oppiminen ─ syöttö-, heitto- ja pelikäsitysharjoitteita

JUOKSU + SYÖTTÖ

Juostaan pareittain ja syötellään palloa juostessa kentän yli pituussuunnassa. Rinta menosuuntaan ja vain enintään 3 askelta pallon kanssa. Kokeile myös 3 + 3 askelta (ks. s. 8). Parin välistä etäisyyttä voi kasvattaa, kun kiinniotto sujuu. Kentän päädyssä heitto maalia kohti. Kuinka vähän syöttöjä tarvitsette päästäksenne kentän toiseen päähän vauhdissa pallon putoamatta?

PUDOTA ESINEET PENKILTÄ

Joukkueet seisovat rajan takana vastakkaisilla puolilla välissään penkkejä, joille on asetettu alasheitettäviä esineitä. Merkistä aletaan pallolla heittäen pudottamaan esineitä. Lasketaan lopuksi, kumpi joukkue on pudottanut useamman esineen vastustajan puolelle.

PALLON HEITTO PUOLUSTAJAN OHI

A syöttää pallon pelaajalle B, joka on noin 4 metrin päässä rintamasuunta maalille päin ja liikkeessä kohti maalia. A lähtee myös syötön jälkeen kohti maalia, saa syötön B:ltä takaisin ja 3 askeleen aikana heittää puolustajan ohitse kohti maalia (heitto ennen maalialueen rajaa). Puolustaja yrittää torjua heittoa käsillään. B ja A vaihtavat jonoa. Kukin on vuorollaan myös maalivahtina ja puolustajana.

Peliä ─ eri pelimuotoja

4 vastaan 4

Maalialuerajan kaari merkitään esimerkiksi kartioilla sopivalle etäisyydelle (4─5 metriä riippuen maalin koosta). Voimistelupatja, salibandymaali tms. maalina ja maalivahti maalissa. Kenttä voi olla leveämpi (10─15 m), esimerkiksi salissa pelataan poikittain 2─3 kentällä. Jokainen saa kokeilla eri pelipaikkoja, myös maalissa jos haluaa.

Pelataan syöttelypeliä ja pyritään liikkumaan hyvässä vauhdissa eteenpäin. Maalintekopaikka syntyy syöttämällä pallo nopeasti vauhdissa olevalle kanssapelaajalle.

Tärkeää

  • Hyvä vauhti eteenpäin ja nopea heitto, kun hyvä heittoaukko syntyy.
  • Nopea reagointi puolustamaan maalialueen rajan tuntumaan, kun menetetään pallo (vastustajan nopean vastahyökkäyksen estäminen).
  • Väljä tulkinta askelvirheissä.

Yhteispeliä tukevia sääntöjä

  • Pallon on käytävä jokaisella pelaajalla ennen maalintekoyritystä
  • Ei saa kuljettaa palloa lainkaan tai
  • palloa saa pompauttaa vain kerran eli 3 + 3 askelta, sitten syötettävä tai heitettävä.