Pelimuotoja

A. 3 vastaan 3 –kiireharjoitus pelinrakentajalla

Pelin tarkoitus

Pelin tarkoituksena on harjoitella koripallolle ominaista jatkuvaa siirtymistä hyökkäyksestä puolustukseen ja päinvastoin. Koripallossa kaikki pelaajat sekä hyökkäävät että puolustavat.

Pelikenttä ja välineet

Pelikenttä on rajattu alue, jonka päädyissä on koripallokorit. Aina kun on mahdollista, peliä on hyvä pelata salin sivukoreihin poikittaissuuntaisesti.

Pelivälineeksi käy parhaiten minikoripallo (koko 5).

Pelin kulku

Pelissä on kaksi joukkuetta, jotka ovat pelin alussa oman korin alla päätyrajan takana. Kerrallaan peliin osallistuu kolme pelaajaa molemmista joukkueista. Nämä pelaajat ensin hyökkäävät, sitten puolustavat ja levypallon saatuaan siirtyvät sivuun odottamaan vuoroaan. Uusi vuoro alkaa siitä, kun oman joukkueen edellinen ryhmä on taas saanut puolustuslevypallon tai riiston. Myös vastustajien korin jälkeen alkaa uusi vuoro. Vuoro alkaa aina syötöllä laitaan pelinrakentajalle.

Pelinrakentajan tehtävä on sama kuin pelinrakentajapelissäkin (katso 3.–4. luokkien pelimuodot). Pelinrakentaja ei tee koreja, vaan hänen tehtävänsä on siirtää pelinpainopiste mahdollisimman nopeasti puolustuksesta hyökkäykseen. Pelinrakentajana voi toimia

a. opettaja molemmille joukkueille
b. sama oppilas molemmille joukkueille
c. kaksi pelaajaa omille joukkueilleen (pelaajat puolustavat toisiaan).

Saman joukkueen kaikki pisteet lasketaan yhteen. Pisteet lasketaan koripallon normaalien sääntöjen mukaan. Pelissä ei heitetä vapaaheittoja, vaan virheen jälkeen peliä jatketaan sivurajalta.

Peliä voidaan pelata joko jokin peliaika (esimerkiksi 10–15 minuuttia) tai johonkin pistemäärään (esimerkiksi 20 pisteeseen). Voittanut joukkue on se, joka on saanut enemmän tai nopeammin pisteitä.

Variaatio

Samaa peliä voidaan pelata myös joko 2 vastaan 2-pelinä tai 4 vastaan –4 -pelinä. Neljällä pelatessa ei kannata käyttää erillistä pelinrakentajaa, vaan tällöin ryhmä sopii pallon ylöskuljettajan roolin ennen kentälle siirtymistä.

B. Normaalia peliä 3 vastaan 3 tai 4 vastaan 4 -pelinä

Pelin tarkoitus

Pelaaminen normaalia pienemmillä joukkueilla mahdollistaa useamman pelaajan osallistumisen peliin. Pelin tarkoituksena on tarjota kaikille kenttäpelaajille mahdollisimman paljon kosketuksia palloon.

Pelikenttä ja välineet

Pelikenttä on rajattu alue, jonka päädyissä on koripallokorit. Aina kun on mahdollista, peliä on hyvä pelata salin sivukoreihin poikittaissuuntaisesti.

Pelivälineeksi käy parhaiten minikoripallo (koko 5).

Pelin kulku

Peliä kannattaa pelata kerrallaan korkeintaan 10 minuuttia tai 20 pisteeseen useammassa erässä. Voittanut joukkue on se, joka on saanut enemmän tai nopeammin pisteitä.