Rikkomukset

Rikkomus on sääntöjen vastainen teko.

Askelsääntö

Askeleet eli askelrikkomus tapahtuu, kun pelaajalla on pallo hallussaan kentällä ja hän siirtää tukijalkaansa. Palloa kentällä hallussaan pitävä pelaaja voi ottaa toisella jalallaan yhden tai useampia askeleita mihin suuntaan hyvänsä, jos hän pitää toista jalkaansa, tukijalkaa, kiinni lattiassa samassa paikassa.

Tukijalan valinta pelaajan saadessa pallon haltuunsa

Pelaaja seisoo molemmat jalat lattiassa:

  • Kun jompikumpi jalka nousee ensimmäisen kerran irti lattiasta, tulee toisesta jalasta tukijalka.
  • Jos yksi jalka on lattiassa, tulee tästä jalasta tukijalka.
  • Jos molemmat jalat ovat ilmassa ja pelaaja palaa lattiaan yhdelle jalalle, niin tämä jalka on tukijalka. Jos pelaaja ponnistaa ilmaan tällä jalalla ja palaa lattiaan tasajalkaa, niin sen jälkeen kumpaakaan jalkaa ei voi valita tukijalaksi.

Pallon kanssa eteneminen, kun pelaaja on valinnut tukijalkansa: 

  • Kuljetukseen lähdettäessä tukijalka ei saa nousta, ennen kuin pallo on irronnut kädestä.
  • Syötössä tai koriinheitossa pelaaja voi ponnistaa tukijalaltaan ja palata lattiaan yhdelle jalalle tai tasajalkaa, mutta sen jälkeen kumpikaan jalka ei saa palata lattiaan ennen pallon irtoamista kädestä.
  • Syötössä tai koriinheitossa toinen tai molemmat jalat saavat nousta ilmaan mutta eivät saa palata lattiaan ennen pallon irtoamista kädestä.

Kaatuva tai lattialla makaava tai istuva pelaaja

Pelaajan on sallittua kaatua lattialle pallo hallussaan tai lattialla maatessaan tai istuessaan saada pallo haltuunsa. On rikkomus, jos pelaaja sen jälkeen liukuu, pyörii tai yrittää nousta seisomaan pitäen palloa käsissään.

Kolmen sekunnin sääntö

Pelaaja ei saa olla kerrallaan kolmea sekuntia kauempaa vastustajan kolmen sekunnin alueella silloin, kun pallo on hänen joukkueensa hallussa etukentällä ja pelikello käy.

Tarkasti vartioitu pelaaja

Palloa kentällä hallussaan pitävä pelaaja on tarkasti vartioitu, kun vastustaja on aktiivisessa puolustusasennossa korkeintaan metrin etäisyydellä. Tarkasti vartioidun pelaajan on syötettävä, heitettävä tai kuljetettava palloa viiden sekunnin kuluessa.

Kahdeksan sekunnin sääntö

Kun pelaaja saa pallon haltuunsa takakentällään, hänen joukkueensa on tuotava pallo kahdeksan sekunnin kuluessa omalle etukentälleen.

Sama kahdeksan sekunnin jakso jatkuu jäljellä olevasta lukemasta, kun joukkueelle, jolla aiemmin oli pallo hallussaan, myönnetään sisäänheitto takakentältään pallon jouduttua ulos pelikentältä tai oman joukkueen pelaajan loukkaannuttua tai kun syntyy ylösheittotilanne tai tuomitaan kaksoisvirhe.

24 sekunnin sääntö

Kun pelaaja saa elossa olevan pallon haltuunsa kentällä, hänen joukkueensa on yritettävä koriinheittoa 24 sekunnin kuluessa siitä.

Koriinheittoyrityksessä pallon tulee irrota heittäjän käsistä, ennen kuin 24 sekunnin äänimerkki kuuluu, ja irrottuaan pelaajan käsistä pallon tulee osua korirenkaaseen tai mennä koriin.

Pallon palautuminen takakentälle

Pallon katsotaan sääntöjen vastaisesti palautuneen palloa hallussaan pitäneen joukkueen takakentälle, kun tämän joukkueen pelaaja on viimeksi koskettanut palloa etukentällä ja sitten saman joukkueen pelaaja koskettaa palloa ensimmäisenä takakentällä.