Tasapaino

Tasapainoilijat

Seisotaan perusasennossa ja nostetaan kädet sivulle suoraksi. Suoritetaan seuraavia liikkeitä ja haetaan koko ajan hyvää tasapainoa:

  • Nostetaan oikea jalka sivulle mahdollisimman suoraksi.
  • Pysytään asennossa vähän aikaa.
  • Kierretään oikea jalka eteen suoraksi mahdollisimman suorana ja korkealle.
  • Pysytään asennossa jonkin aikaa.
  • Kierretään oikea jalka sivukautta taakse suoraksi mahdollisimman korkealle, ollaan vaaka-asennossa.
  • Toistetaan sama toisella jalalla.
  • Toistetaan samat liikkeet polviseisonnassa.
  • Vaikeutetaan liikkeitä pitämällä silmät kiinni.

Vatsakeinu

Käydään päinmakuulle, josta tartutaan omista nilkoista kiinni ja jännitetään selkä kaarelle. Tämän jälkeen yritetään keinua.
Liikettä voi jatkaa yrittämällä kääntyä kyljen kautta ympäri selälleen, jännitetään niskaa voimakkaasti taaksepäin ja pidetään edelleen nilkoista kiinni, käännytään takaisin kyljen kautta vatsalleen. Harjoitus suoritetaan molempien kylkien kautta.

Kyykkypaini

Kamppailijat asettuvat kyykkyasentoon kasvot vastakkain. Aloitusmerkin saatuaan he yritettävät käsiä käyttäen työntää vastustajaa pois tasapainosta tai pakottaa hänet nousemaan ylös kyykkyasennosta. Harjoitellaan useita kamppailuja.

Kyykkytaistelu

Parit asettuvat vastakkain kyykkyasentoon ja ottavat tukevasti kiinni omista nilkoistaan. Koko ajan nilkoista kiinni pitäen yritetään hartioiden avulla työntää vastustaja pois tasapainosta tai saada vastustaja irrottamaan ote nilkoistaan. Harjoitus aloitetaan merkistä ja suoritetaan useita kertoja. Korostetaan pään pitämistä pystyssä.

Kuilun reunalla

Parit asettuvat seisomaan kasvot vastakkain samalle linjalle askeleenmitan päähän toisistaan. Molemmat seisovat siten, että takana olevan jalan varpaat koskettavat edessä olevan jalan kantapäätä. Tämän jälkeen molemmat kohottavat oikean kätensä ja yrittävät saada vastustajansa pois tasapainosta iskemällä toistensa kämmeniä tai harhauttamalla. Harjoitus suoritetaan myös vastakkaiselta puolelta.

Merimiespaini

Parit asettuvat seisomaan samalla linjalle tai viivalle kyljet vastakkain siten, että oikeat jalat ovat vastakkain. Parit tarttuvat toisiinsa oikealla kädellä kättelyotteella. Merkin saatuaan ottelijat yrittävät horjuttaa vastustajansa pois tasapainosta. Toistetaan sama vasemmalla puolella ja tehdään useita suorituksia.

Merimiespainin variaatio

Hieman vaativampi tapa on suorittaa sama kamppailu voimistelupuomin tai muun vastaavan päällä. Tällöin täytyy huolehtia suorituspaikan turvallisuudesta

Kukkotaistelu

Parit seisovat yhdellä jalalla kasvot vastakkain. Vapaa jalka nostetaan taakse koukkuun ja tartutaan siihen kädellä. Vapaaksi jäävä käsi käännetään myös selän taakse koukkuun ja tartutaan sillä jalkaa pitelevästä kädestä. Aloitusmerkin jälkeen yritetään horjuttaa vastustajana oleva pari pois tasapainosta. Harjoitus tehdään molemmilla jaloilla.

Kukkotaistelun variaatiot

  1. Parit seisovat vastakkain yhdellä jalalla. Oikea jalka nostetaan taakse ja tartutaan siihen oikealla kädellä. Tarkoituksena on horjuttaa vastustaja pois tasapainosta työntämällä häntä vapaalla kädellä. Tehdään sama myös vasemmalta puolelta.
  2. Molemmat parit seisovat yhdellä jalalla kädet ylhäällä ja kämmenet eteenpäin. Vastustaja yritetään saada menettämään tasapainonsa läpsimällä tämän kämmeniä. Harjoitus tehdään molemmilla jaloilla.