Ohjeita opettajalle

Lumiliikunta käsittää kaikki lumilajit aina laskettelusta maastohiihtoon. Hiihtokeskukset tarjoavat turvalliset ja lumivarmat olosuhteet näiden kaikkien lajien kokeiluun ja harrastamiseen. Kaikkien ei tarvitse nousta suksille tai laudalle, sillä hiihtokeskuksissa löytyy paljon muutakin tekemistä aina pulkkamäestä tai luistelusta jopa lumikenkäilyyn.

Lumiliikuntatunnit olisi hyvä sijoittaa koulupäivän päätteeksi. Lähin rinnealue ei monessakaan paikassa sijaitse aivan koulun vieressä, joten muutaman tunnin tai kokonaisen retkipäivän aikana pääsee helpommin ja tehokkaammin kokeilemaan eri lajeja, oppimaan alkeita ja edistymään omassa suorituksessa. Monet hiihtokeskukset tarjoavat erikoishintoja ja hiihdonopetusta koululaisryhmille. 

Monipuolisuus

Monipuolisten liikunnan perustaitojen oppiminen on jokaisen lapsen oikeus. Useimmille suomalaisille lumella liikkuminen on elämäntapa, jonka parissa on tutustuttu uusiin ystäviin ja innostuttu ulkona olemisesta. Perusliikunnassa harjoitetaan paljon niitä ominaisuuksia, joita lumiliikunnan lajeissa tarvitaan.

Leikinomaisuus

Lapset elävät leikin maailmassa. Leikkien avulla he oppivat toimimaan ryhmässä. Lumiliikunta tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden ohjata lasten kasvua leikkien, pelien ja kisailujen avulla. Samalla ne tutustuttavat ja harjoittavat lajeissa tarvittavia ominaisuuksia.

Vauhti

Vauhti ja sen hallinta on kiehtovaa, vapauttavaa ja jännittävää, ja kuuluu olennaisena osana lasten ja nuorten elämään. Lumiliikunta tarjoaa mahdollisuuden nauttia tästä ominaisuudesta turvallisessa ja kontrolloidussa ympäristössä. Lajien keskeinen osio on vauhdinhallinta eri olosuhteissa. Se luo turvallisuuden tunteen sekä itse lapselle että ympäristölle.

Pukeutuminen

Lumella liikkuminen on hauskempaa ja terveellisempää, kun pukeudutaan lämpimästi sääolosuhteiden mukaan. Kerrospukeutuminen on suositeltavaa; lämpimät hengittävät alusasut, tuultapitävät housut ja takki sekä hanskat ja kuivat sukat takaavat sen, että keskittyminen voi olla itse lajissa ilman häiritsevää ja epämiellyttävää palelemista.

Kypärän käyttö on ehdottoman tärkeää. Se pitää pään lämpimänä ja turvassa turhilta iskuilta ja kolhuilta.

Rinneolosuhteissa pakkanen ei näyttele niin suurta roolia kuin tuuli, jonka vaikutus sään kylmyyteen on moninkertainen.

Muutamia asioita ennen hiihtokeskukseen menemistä

1.     Tutustu ski.fi -sivuilla ko. hiihtokeskukseen ja sen tarjoamiin palveluihin. Kysy hiihtokeskuksesta:

  • koululaishintoja
  • hiihdonopetusta, mikäli siihen on tarvetta
  • välinevuokrausta
  • muita lumilajien suorituspaikkoja, mikäli kaikki eivät laskettele

       Tutustu myös hiihtokeskuksen EA-ohjeisiin.

2.    Varmista, että kaikki osallistujat on vakuutettu.

3.    Pyri selvittämään etukäteen luokkasi/ryhmäsi taitotaso - näin pystyt valitsemaan sopivat tuntimallit sekä mahdollisuuksien mukaan eriyttämään opetustasi vaikkapa yhteistyössä hiihdonopettajan kanssa. Kysy hiihtokeskuksesta apua suorituspaikkojen ja harjoitteiden tekemiseen ja mahdollisiin apuvälineisiin.

4.    Muista, että hiihtokeskuksen henkilökunta auttaa sinua kaikissa mahdollisissa asioissa mielellään mahdollisuuksiensa mukaan.