Pelimuotoja

Koppi/jonopelit: katso video erilaisista jonopeleistä

Helpoin pelimuoto on koppipeli/heittopeli jonossa (throw volleyball), jossa pallo toimitetaan heittämällä vastustajan puolelle.
Kun yksi pelaaja puolustaa koko kenttä-aluetta, hän oppii nopeasti pallon taakse liikkumisen ja vastustajan juksaamisen. Tämä asiahan on yhteinen kaikille palloilupeleille. Heittoina voi olla kahden käden alakautta heitto, joka lähentelee suorituksena hihalyöntiä tai kahden käden heitto pään päältä mallaten sormilyöntisuoritusta.

Sormilyöntiheittopelissä (koppi pään päällä) on muistettava pelata erittäin lyhyellä kentällä, jotta pallo kestäisi kauemmin ilmassa.

Peliä voidaan asteittain vaikeuttaa siten, että aletaan pelata samassa muodostelmassa oikeilla lentopallon kosketuksilla. Ensin koppiavusteinen sormilyönti, ja sitten pallo laitetaan jo suoraan sormilyönnillä verkon yli.

"Minitiikerit" luokkajoukkkueiden koululentispeli 1.─2. luokille

1. Pelin tarkoitus

Yhden kosketuksen jonopeli, jossa kosketukset tapahtuvat koppeina ja kahden käden heittoina.

Peliajatus on, että kumpikin joukkue heittää pallon kahden käden heittona verkon yli yrittäen saada sen koskettamaan vastustajan kenttää sekä estää palloa koskettamasta omaa kenttää.

2. Pelikenttä ja välineet

Pelikenttänä voidaan käyttää minilentopallokenttää, jonka pituus on 13,40 m ja leveys 6,1 m tai kolmeen osaan jaettua lentopallokenttää, jolloin minikentän kooksi tulee pituus 9 m ja leveys 6 m. Verkon korkeus on 200 cm.

Palloksi suositellaan Minivolley Special - pehmopalloa tai minilentopalloa.

3. Pelin kulku

Joukkueeseen kuuluu 4 pelaajaa. Joukkueen tulee olla sekajoukkue. Yhdestä luokasta voidaan muodostaa useita joukkueita.

Yhden kosketuksen peli jonossa kahden käden heittelyinä. Mikäli taitoa riittää voidaan käyttää myös hiha- tai sormilyöntiä. Suoritusvuorossa oleva pelaaja pelaa koko kenttäalueen yksin. Pelaaja poistuu välittömästi oman suorituksen jälkeen jonoon riippumatta siitä onnistuuko suoritus vai ei, ja uusi pelaaja tulee kentälle joko pelialueen takaa tai sivulta tilojen mukaan. (kuva 1)

Pelin aloitus tapahtuu keskikentältä yhden tai kahden käden alakauttaheittona. Pallo saa osua verkkoon kaikissa heitoissa, myös aloitusheitossa. Keskirajan ylitys ei ole virhe. Mikäli pallo otetaan kopiksi aivan keskirajan tuntumassa, voidaan heittosuoritus palata tekemään 1─2 metriä irti verkosta.

Pelit pelataan yhden erän peleinä 15 pisteeseen, periaatteella joka pallosta piste.

Pallon kuoltua tapahtuu palautus aloittavalle joukkueelle aina verkon alta.