Pelimuotoja

Yhden kosketuksen pelit

 • Suoritusvuorossa oleva pelaaja pelaa koko kenttäalueen. Kentälle tuleva pelaaja tulee jonosta pelialueen takaa tai sivusta, jonne suorituksen tehnyt pelaaja siirtyy välittömästi toimitettuaan pallon verkon yli vastapuolelle.
 • Alakauttaheittelypeli eli heitto ja kiinniotto alakautta. Tällä haetaan hihalyönnin alkeita.
 • Yläkauttaheittelypeli eli kaariheitot pään yläpuolelta. Tällä haetaan sormilyönnin alkeita.
 • Koppi-sormilyöntipeli eli kopin jälkeen jatketaan omasta alakauttaheitosta tapahtuvalla sormilyönnillä.
 • Koppi-hihalyöntipeli eli sama kuin edellinen mutta sormilyönnin tilalla on hihalyönti.
 • Sormi-tai hihalyöntipeli oppilaan taitotason mukaan
 • Vapailla kosketuksilla tapahtuva peli
 • Pienpeleissä kannattaa sali jakaa pituussuunnassa, jolloin tavalliselle lentopallokentälle saadaan useita kenttiä.

Kolmen kosketuksen pelit

 • Vastaanottava/puolustava pelaaja pelaa ensimmäisen verkon yli tulevan pallon yksin. Välittömästi, kun hän on tehnyt oman suorituksen, tulee etukentän oikealta puolelta pelikaveri, joka toisella kosketuksella antaa passin takaisin ensimmäisen kosketuksen tehneelle pelaajalle. Ensimmäisen kosketuksen tehnyt pelaaja toimittaa pallon verkon yli vastapuolelle ja siirtyy oman joukkueensa jonoon viimeiseksi kentän oikealle sivustalle. Toisen kosketuksen tehnyt pelaaja siirtyy vastaanottajaksi/puolustajaksi.
 • Joukkueen kaksi ensimmäistä kosketusta ovat kopin jälkeisiä heittoja, viimeinen sormilyöntinä suoraan passarin heitosta.
 • Joukkueen kaksi ensimmäistä kosketusta ovat omasta alakauttaheitosta tapahtuvia sormilyöntejä. Kolmas kosketus on suora sormi- tai hihalyönti.
 • Joukkueen toinen kosketus voi olla koppi. Peli jatkuu alakauttaheittona.
 • Joukkueella on yhden kopin käyttöoikeus joko ensimmäisen tai toisen kosketuksen yhteydessä. Kopin jälkeen jatko sormilyönnillä omasta alakauttaheitosta.
 • Joukkueelle sallitaan yksi lattiapomppu.
 • Kolmen kosketuksen peliä ilman koppi- tai pomppuavustusta

"Tsemppitiikerit" luokkajoukkueiden koululentispeli 3.─4. -luokille

 

Katso video:Tsemppitiikerit

 

1. Pelin tarkoitus

Kolmen kosketuksen peli, jossa kaksi ensimmäistä kosketusta voivat olla koppeja.

Peliajatus on, että kumpikin joukkue lyö pallon sääntöjen mukaisesti kolmannella kosketuksella verkon yli yrittäen saada pallon koskettamaan vastustajan kenttää sekä estää palloa koskettamasta omaa kenttää.

2. Pelikenttä ja välineet

Pelikenttänä voidaan käyttää minilentopallokenttää, jonka pituus on 13.40 m ja leveys 6,1 m tai kolmeen osaan jaettua lentopallokenttää, jolloin minikentän kooksi tulee pituus 9 m ja leveys 6 m. Verkon korkeus on 210 cm.

Palloksi suositellaan Minivolley Special -pehmopalloa tai minilentopalloa.

3. Pelin kulku

Joukkueeseen kuuluu 4 pelaajaa. Joukkueen muodostus sukupuolien mukaan on vapaata, mutta suositus on 2 + 2 eli sekajoukkue. Yhdestä luokasta voidaan muodostaa useita joukkueita.

Kolmen kosketuksen peli, jossa 1. ja 2. kosketus voivat olla koppiavusteisia. Suoritusvuorossa oleva pelaaja puolustaa koko kenttäaluetta yksin. Verkkopelaaja saa tulla kentälle, kun ensimmäinen kosketus on tapahtunut.  Hyökkäävä pelaaja poistuu välittömästi oman suorituksen jälkeen jonoon riippumatta siitä, onnistuuko suoritus vai ei, ja passin antanut pelaaja tulee kentälle puolustamaan ja hyökkäämään. Hyökkäyslyönti on vapaa eli myös iskulyönnit ovat sallittuja.

Pelin aloitus tapahtuu keskikentältä ala-aloituksena tai sormilyöntialoituksena. Aloitus voidaan suorittaa myös vartalon vierestä tapahtuvana yhden käden alakauttaheittona.

Pallo saa osua verkkoon lukuun ottamatta aloitusta.

Keskirajan ylitys ei ole virhe. Mikäli pallo otetaan kopiksi aivan keskirajan tuntumassa, voidaan hiha- tai sormilyönti palata tekemään 1─2 metriä irti verkosta.

Jokaisesta voitetusta pallosta tulee piste. Pelit pelataan yhden erän pelinä 15 pisteeseen.