Harjoitteita

Kopittelupiste

Tehtävänselitys: Kopitellaan parin kanssa. Erilaisia heittoja, esimerkiksi kaaripalloja, maapalloja ja normaalia heittelyä. Vaihdellaan etäisyyttä.
Välineet: Pesäpalloja ja räpylöitä
Kisa: Montako heittoa minuutin aikana?

Pallokoulu

Tehtävänselitys: Kopitellaan pareittain ja edetään viivojen mukaan pidentäen etäisyyttä sitä mukaa kun kiinniotot onnistuvat. Viivojen välit ovat esimerkiksi 2 m.
Välineet: Pesäpallo ja räpylät tai pehmeämmällä pallolla ilman räpylöitä

Pallon pompottelu

Tehtävänselitys: Pomputellaan mailalla palloa mahdollisimman monta kertaa. Pomputusta voi vaikeuttaa esimerkiksi pomppujen korkeutta vaihtelemalla ja kääntämällä mailaa pomputusten välissä.
Välineet: Erilaisia palloja ja mailoja, esimerkiksi pesäpallo-, tennis, pingpong ja sulkapallo

Lyöntipiste

Tehtävänselitys: Aikuinen syöttää pallon ja lapsi lyö mailalla palloa pressuun, verkkoon tai kiinniottajalle. Kiinniottajana voi olla lapsikin (riittävän kaukana), koska pallot ovat pehmeitä. Vaihdetaan lyöjää esimerkiksi viiden osuman jälkeen.
Välineet: Pesäpallomaila tai pehmomaila, tennismaila, sanomalehtimaila + erikokoisia palloja (rantapallo, tennispallo, iso softpallo jne.).

Pystymailanäpäytyksen lyöntiharjoitus

Piirretään etukenttä, josta näkyvät etu- ja sivulaittomien viivat. (Katso kentän piirtäminen!) Etulaittoman viiva voi aluksi olla kiinni syöttölautasessa, ja myöhemmin sitä voidaan siirtää noin metrin päähän syöttölautasesta. Oppilaat jaetaan kolmen hengen ryhmiin, joissa yksi on syöttäjä, yksi lyöjä ja yksi kiinniottaja. Jokainen suorittaa esimerkiksi viisi oikeaoppista pystymailanäpäytystä, minkä jälkeen esimerkiksi syöttäjä menee lyömään, lyöjä kiinniottajaksi jne. Harjoitus voidaan toistaa esimerkiksi 2–3 kertaa.

Pystymaila-näpypiste

Tehtävänselitys: Lyödään näpy syöttäjän syöttämään syöttöön. Yritetään saada pallo menemään portista läpi kiinniottajalle. Portti voi olla 3–5 metrin päässä lyöntipaikasta ja portin leveys voi olla 2–3 m.
Välineet: Pesäpallomaila, pesäpallo, kartiot, räpylät, syöttäjä ja kiinniottaja

Syöttäminen

Tehtävänselitys: Syötetään palloa (näytä syöttöasento ja liike) syöttölautasen päälle esimerkiksi 10 kertaa ainakin metrin korkeudelle pään yläpuolelle. Voit laskea, montako oikeaa syöttöä saat.
Välineet: Pesä- tai tennispalloja, syöttölautasia, maahan piirrettyjä ympyröitä (halkaisija 60 cm) tai vanteita

Tarkkuusheitto

Tehtävänselitys: Erilaisia ja erikokoisia heittovälineitä, kuten häntäpalloja, hernepusseja, käpyjä, muovinen limsapullo, pehmopalloja jne. Niiden lisäksi ämpäri, roskakori, vanne, tarkkuusheittotaulu, maassa olevat muovipullot, maassa olevat viivat, oikea kiinniottaja räpylän kanssa yms.
Välineet: Yritetään osua heittovälineelle annettuun kohteeseen. Etäisyyttä muuttamalla osuminen vaikeutuu tai helpottuu. Järjestä useita heittopaikkoja, jottei piste ruuhkaudu. Yksi heittää esimerkiksi 3–5 palloa ja käy ne sitten itse hakemassa.

Pallorinki

Otetaan pesäpalloa suurempi ja pehmeämpi pallo, esimerkiksi softball tai sisäfutis. Pelaajat muodostavat ympyrän, jossa palloa kuljetetaan ensin ilman heittämistä ojentamalla aina seuraavalle. Tämän jälkeen ympyrää suurennetaan ja pallo heitetään aina seuraavalle. Heittojen välillä tehdään aina sovittu liike, kuten
- käydään kyykyssä
- kierretään pallo selän takaa
- viedään pallo jalan alta.
Ohjaaja voi käyttää omaa mielikuvitustaan liikkeitä keksiessään

Heitä pallo – vie pallo

Osallistujat jaetaan kahteen yhtä suureen joukkueeseen. Joukkue asettuu jonoo,n puolet toiseen päähän ja puolet toiseen. Jonojen keskivälille piirrettään ympyrä, johon laitetaan pallo. Joukkueiden samanpuoleiset ykköset juoksevat keskiympyrään, ottavat pallon, heittävät sen vastakkaisen jonon ensimmäiselle ja juoksevat vastakkaisen jonon viimeiseksi. Ohi juostessaan pelaaja koskettaa jonon ensimmäistä, joka vie juosten  pallon takaisin keskiympyrään ja lähettää vastakkaisen jonon ensimmäisen heittämään. Tätä jatketaan, kunnes kaikki pelaajat ovat käyneet heittämässä.

Lajirata yksin

Tavoite: Pallonkäsittelytaidon ja ketteryyden kehittäminen
Rakennetaan tilaan liikuntarata, jota oppilaat etenevät yksittäin omaan tahtiin. Jokainen aloittaa eri paikasta ruuhkien välttämiseksi. Rataa kierretään useaan kertaan. Aluksi pesäpallo otetaan aloituspaikan vanteesta.

  1. Pallon pompotus lattiaan. Edetään salin pitkä sivu samalla pompotellen pesäpalloa lattiaan, ensin oikealla kädellä, sitten vasemmalla kädellä ja lopuksi vuorotellen jalkojen alta.
  2. Pallo ylös ja taputuksia. Pallo heitetään ylös ja samalla taputetaan käsiä niin monta kertaa kuin ehtii, ennen kuin pallosta otetaan koppi. Sama suoritetaan kolme kertaa.
  3. Heitto seinään. Palloa heitetään seinään ja otetaan kiinni. Kolme heittoa. 
  4. Pallon poiminta. Edetään salin toinen pitkä sivu samalla pudottaen palloa lattiaan ja poimien suoraan yhdestä pompusta käteen.
  5. Sivuttaislaukka. Kuljetaan merkkikartioin merkitty matka sivuttaislaukalla siirtäen samalla koko ajan palloa kädestä toiseen.
  6. Juoksuspurtti. Juoksuspurtin päätteeksi pallo jätetään aloitusvanteeseen.
  7. Kärkkyminen. Kärkytään merkkikartioita kiertäen rintamasuunnan ollessa koko ajan päätyseinään.
  8. Syöksy. Syöksy patjalle.

Välineet: Pesäpalloja, räpylät, vanne, merkkikartiot, patja

Vihellysten harjoittelu

Tehtävänselitys: Voidaan ottaa jokin kaikkien tuntema leikki, esimerkiksi maa-meri-laiva. Jos käytössä on pesäpallokenttä, voidaan pelata maa-meri-laivaa pesillä. Harjoitellaan aluksi kolme pesäpallon tärkeintä vihellystä; palo, laiton ja koppi. Jokaisella vihellyksellä on oma merkityksensä, jota yritetään linkittää varsinaiseen pelitilanteeseen. Esimerkkejä vihellyksistä tapahtuvasta teosta:
LAITON (pi piip pi piip pi piip) = käännytään takaisin ja juostaan sinne, mistä tultiin.
PALO (piip piip) = käydään nopeasti kyykyssä, aivan kuin olisi ”kuoltu” (vanha termi).
KOPPI (pi pi pi pi pi pi) = hypätään ilmaan ja suoristetaan käsi, aivan kuin otettaisiin koppia kiinni.

Pelataan normaalina, tuttuna leikkinä, mutta opettaja puhaltaa väliin aina vihellyksiä.