Välineet

Sopivat välineet helpottavat oppimista.

Pesäpallon harjoittelussa yksi yleisemmistä ja valitettavasti myös pahimmista virheistä on liian suurten ja painavien välineiden käyttö. Aikuisten mailoilla ja räpylöillä harjoittelu voi johtaa lyönti- ja kiinniottovirheisiin, joita on myöhemmin vaikea korjata.

Turvallisen ja hauskan pesäpallotoiminnan lähtökohtana ovat tarkoituksenmukaiset välineet. Hyvien välineiden merkitys korostuu juuri oppimisen alkutaipaleella. Jos esimerkiksi käytetään liian isoja mailoja, pienen lyöjän on vaikea osua palloon.

Lyöntiharjoittelun ja pelaamisen alkuvaiheessa pesäpallomailan sijasta voi käyttää vaikka pelkkis- tai tennismailaa, joilla on helppo osua palloon ja kehittää silmän ja käden yhteistoimintaa ja saada toimintaa aikaan vaatimattomillakin taidoilla. Lyöntiä voidaan helpottaa käyttämällä isoa palloa ja lyhyttä paksua mailaa. Nyrkkisääntönä on, että mitä huonommin oppilas osuu palloon, sitä lyhyemmän ja paksumman mailan hän tarvitsee.

Lisäksi lyöntiä voi helpottaa harjoittelemalla lyöntiä paikalla olevasta pallosta esimerkiksi lyöntitelineestä. Lyöntiteline on kevyt ja helppo koota sekä turvallinen opetusväline. Tärkeää on myös, että aloitteleva oppilas pääsee lyömään hyvistä syötöistä.

Pesäpallon harjoittelun voi aloittaa jo sisätiloissa. Jopa lyönnin harjoittelu onnistuu, kun käyttää lyöntiharjoitteluun tarkoitettua lyöntiverkkoa.

Hyviin välineisiin kannattaa sijoittaa vaikka usean vuoden aikana. Tällöin voidaan taata turvallisen ja asianmukaisen opetuksen.

Välineiden valitseminen

Räpylä

Liian suurta räpylää on oppilaan vaikea avata ja sulkea. Suuri räpylä voi johtaa epätarkkuuteen, joka pahenee vuosien myötä lyöntien ja heittojen koventuessa. Kun valitset räpylän oppilaalle, tarkista seuraavat asiat: 

  • Räpylä on riittävän iso, jotta pallo mahtuu pussiin.
  • Räpylä ei kuitenkaan ole liian iso – sormet ylettyvät selvästi kämmenen taitekohdan yli.
  • Räpylä aukeaa ja sulkeutuu vaivattomasti.
  • Räpylä on kevyt.

Pallo

Liian painavalla pallolla harjoiteltaessa ja pelatessa oikean heittotekniikan oppiminen vaikeutuu. Käytettäessä omalle ikäryhmälle sopivaa palloa oppilaat oppivat ottamaan turvallisesti kiinni, eivätkä pelkää palloa. On huomioitava myös, että lasten mailoilla on tarkoitettu lyötävän vain tenavapalloa tai naisten ja nuorten palloa.

  • Pihapesispallo/naperopallo (553)
  • Tenavapallo 
  • Naisten ja nuorten pallo (508)

Maila

Mailan pituus ja paino ovat lyönnin oppimisen kannalta tärkeitä. Valitse aina mieluummin kevyt kuin painava maila. Jo nuorena on opittava, että lyönti on räjähtävä suoritus. Pallon lähtönopeuden ratkaisevat mailan nopeus ja pallon osumakohta mailassa.

  • Karhun puiset mailat (mm. Classic) 
  • Karhun täyssynteettiset mailat (mm. Thor Composite)

Välineiden hoitaminen

Välineiden asianmukainen hoito ja huolto pidentävät käyttöikää ja säilyttävät ne käyttövalmiina.

Puumailat

Pidä mailoja ulkosalla, jotta normaali ilman kosteus pääsee vaikuttamaan niihin (ei kuitenkaan sateelle alttiina). Älä laita varastokuivaa mailaa käyttöön, ennen kuin se on saanut muutaman päivän kostua. Tällöin puu on kestävämpää. Mailoilla ei saa lyödä muita kuin niille tarkoitettuja palloja. Kiviä ei saa lyödä missään nimessä. Mailoilla ei kannata piirtää rajoja eikä heittää rajusti maahan. Suojaa mailan iskukohta eristysnauhalla. Kuivaa mailat käytön jälkeen.

Täyssynteettiset mailat

Voidaan varastoida kuivassa tai kosteassa paikassa Mailat vahingoittuvat, jos niillä piirretään rajoja: hiekka naarmuttaa niiden pintaa ja heikentää pinta-aineiden kestävyyttä. Vältä säilytystä kylmässä (alle 0 astetta). Oikeat pallot oikeille mailoille, kiviä ei saa lyödä.

Räpylät

Kuivaa räpylä kastumisen jälkeen. Säilytä räpylä ilmavassa paikassa – ei kassissa tai mailapussissa. Tarpeeton heittely hiekkakentällä vähentää räpylän käyttöikää.

Pallot

Kuivata pallot kastumisen jälkeen, puhdista samalla mudasta ja liasta. Varastoi ne kuivassa ja ilmavassa paikassa – ei pakkasessa. Käytä oikeita palloja oikeille ikäryhmille oikeiden mailojen kera.

Kokonaisuudessaan välinehuolto säästää pitkällä tähtäimellä satoja euroja koulun välinemäärärahoja. Siksi oikeiden välineiden hankintaan ja niiden huoltoon kannattaa perehtyä ja opettaa huoltotoimenpiteet myös oppilaille.