Luokat 1–2

Retkelle lähtö on merkkitapaus, josta pienet oppilaat innostuvat. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty -sääntö pätee myös retkeilyssä. Pienten koululaisten ohjaamisessa leikit ja laulut, itse tekeminen ja kokeminen korostuvat, ja heidän kanssaan on viisainta tehdä lyhyehköjä retkiä lähikohteisiin.

Retken pelisäännöt, kuten miten kuljetaan tulee keskustellen käydä oppilaiden kanssa perusteellisesti läpi. 1- 2 -luokkalaiset toimivat usein vielä itsekeskeisesti, mikä tulee esiin esimerkiksi siinä, että moni lapsi haluaa kulkea ensimmäisenä. Ryhmässä liikkuminen vaatii oppilailta joustavuutta ja usein kärsivällisyyttäkin. Opettajan tulee korostaa, että retkellä liikkuminen ei ole kilpailua siitä, kuka ehtii ensin perille. Hyvä sääntö turvalliseen retkeilyyn pienten oppilaiden kanssa on, että oppilaat kaikissa tilanteissa pitävät näköetäisyyden opettajaan.

Retkeiltäessä useasti oppilaat oppivat liikkumaan yhdessä. Ensimmäisiä retkiä tehtäessä opettajan on hyvä kulkea joukon edessä, jolloin hän pystyy säätelemään kulkunopeutta, ja varmistaa, että kaikki oppilaat pysyvät mukana. Mikäli käytettävissä on avustaja tai avustajia, sekä alkupäähän että loppupäähän on hyvä laittaa oma valvoja.

Opetusesimerkki: Retkelle varustautuminen

Tavoite: Oppilaat oppivat valitsemaan asiallisen ja toimivan vaatetuksen retkelle.

Valmistelut: Varataan retkivaatteita ja retkikäyttöön sopimattomia vaatteita luokkaan, ja tutkitaan niitä. Vaatteet voivat olla joko oppilaiden omia, opettajan tuomia tai vaikka kouluun unohtuneita ”löytävaatteita”.

Opetuksen suunniteltu kulku:

 • Keskustellaan asiallisesta pukeutumisesta
  • Miksi tuulenpitävä vaate on hyvä?
  • Miksi päähineitä ja käsineitä tarvitaan?
  • Millaiset jalkineet ovat retkellä hyvät?
  • Miksi sandaalit eivät kelpaa retkikäyttöön?
 • Puetaan oppilas malliksi esim. kevätretkelle. Oppilaat perustelevat valintojaan.
 • Oppilaille jaetaan kotiin vietäväksi kirje, jossa kerrotaan tulossa olevasta suunnitellusta retkestä. Tutustutaan kirjeeseen yhdessä
 • Tehdään retki suunnitelman mukaan kulloisiinkin sää- yms. olosuhteisiin sovittaen.