Luokat 3–4

Tuntimalli

Syöttäminen (5 min)

Pallohippaa, jossa oppilaat lähtevät vapaasti kuljettamaan palloa ympäri kenttää. Jokainen yrittää
ottaa toisilta palloa mukaan ja yrittää pitää hallussaan enemmän kuin vain yhtä palloa.

Uuden asian opetus: vetosyöttö (5 min)

Otetaan oppilaat lähelle katsomaan ja opetetaan vetosyöttö. Huomioidaan seuraavat asiat:

 • pallo kiinni lavassa koko vetosyötön ajan, palloa ei isketä
 • syöttäjän asento (kylki kohti syöttösuuntaa)
 • mailaote (leveys tärkeä).

Käydään näytössä läpi myös pallon joustava vastaanotto.

Vetosyötön harjoitteleminen (10 min)

 • Pelaajat asettuvat vastakkain 3 metrin päähän toisistaan.
 • Kun pari saa syötetyksi toisilleen 10 syöttöä ilman, että pallo karkaa, siirtyvät he molemmat askeleen taaksepäin.
 • Otetaan liike mukaan: toinen pelaajista liikkuu kohti paria ja pari lähtee taaksepäin. Etäisyyden on pysyttävä samana.
 • Pelaajat syöttelevät toisilleen. Seinän vieressä roolit muuttuvat.

Syöttöharjoite (15 min)

Pelaajat jaetaan kolmeen ryhmään ja sali on jaettu kolmeen alueeseen. Keskimmäisen alueen pelaajat ovat puolustajia, kahden muun alueen pelaajat ovat hyökkääjiä. Alueet on merkitty kartioilla. Pallot ovat korissa hyökkääjien alueiden kulmissa. Puolustajien alueen reunassa on tyhjä pallokori tai vanne.

 • Hyökkääjien tulee syöttää pallo puolustajien alueen läpi.
 • Hyökkääjien tulee saada syöttö haltuun.
 • Puolustajien tulee yrittää katkaista hyökkääjien syöttöjä.
 • Puolustajien onnistuessa katkaisemaan syötön hän huutaa ”Katko!” ja kuljettaa pallon oman alueensa pallokoriin tai vanteeseen.
 • Puolustajien tulee saada kymmenen katkoa.
 • Kymmenen katkon jälkeen joukkueet vaihtavat paikkoja niin, että toinen hyökkääjäjoukkue muuttuu puolustajaksi ja puolustajat hyökkääjiksi.

Pienpelejä (10 min)

Jokaiselle kolmella lohkolla kolme vs. kolme peliä. Maalit tehdään suoraan syötöstä.


Harjoitteita

Maa, meri, laiva ja satama

Leikki, jossa harjoitellaan salibandyn kuljetustekniikkaa. Salin seinille on annettu nimet maa, meri, laiva ja satama. Jokaisella leikkijällä on oma pallo ja maila. Saliin on rakennettu esteitä penkeistä, kartioista, patjoista jne. Leikkijät ovat rivissä yhdellä seinällä. Ohjaaja huutaa jonkin paikan nimen (maa, meri, laiva, satama). Lasten tulee kuljettaa pallo mahdollisimman nopeasti ohjaajan ilmoittamaan paikkaan esteitä väistellen. Pallon on pysyttävä pelaajan hallussa koko ajan. Leikkijöiden on hyvä aluksi kävellä seinien välit, jotta pallo pysyy hallussa. Kun taito kehittyy, voi vauhtia lisätä.

Lumimies

Salibandyn kuljetusharjoitus, jossa pelaaja joutuu suojaamaan palloa ja puolustamaan. Kaksi pelaajaa ovat lumimiehiä, jotka yrittävät ottaa pallon pois pujottelijoilta. Lumimiehillä on peliliivit yllään. Pujottelijoiden tulee kuljettaa pallo salin poikki. Salin päädyissä on kolme metriä syvät turva-alueet, jonne lumimiehet eivät saa tulla. Lumimiesten huutaessa ”Lumivyöry!” on pujottelijoiden lähdettävä pois turvasta kohti toista turvaa. Kun lumimies saa pallon riistetyksi pujottelijalta, tulee pujottelijasta lumiukko, joka ei saa liikkua, vaan lumiukon on yritettävä ottaa pallo pois paikallaan seisten. Peliä jatketaan niin kauan, kunnes kaikki pujottelijat ovat muuttuneet lumiukoiksi.

Kivi, sakset, paperi

Perinteinen leikki yhdistettynä liikuntasuorituksiin. Opetusryhmä jaetaan kahteen ryhmään. Kummallekin ryhmälle nimetään kapteeni. Tehtävää voidaan kierrättää. Varmistetaan, että kaikki osaavat kivi, sakset ja paperi –leikin. Kummallekin ryhmällä on salin päädyissä turva-alueet (noin 3 metriä). Ryhmät sopivat yhteisen merkin (kivi, sakset tai paperi) omalla turva-alueellaan. Salin keskellä (keskiympyrässä) on salibandypalloja. Kummatkin ryhmät asettuvat muutaman metrin päähän palloista riviin (jos salista löytyy viiva sopivalta etäisyydeltä tai sitten merkitty kartioilla). Opettajan merkistä ryhmät näyttävät toisella kädellä sovitun merkin. Toisessa kädessä oppilailla on maila. Voittavan merkin näyttänyt ryhmä ottaa mahdollisimman nopeasti pallon keskiympyrästä ja yrittää kuljettaa sen omalle turva-alueelle. Hävinneen merkin näyttäneet yrittävät riistää pallon toisen ryhmän pelaajilta. Pallon pois ottamisen pitää tapahtua ”puhtaaksi”, ilman vastapelaajan mailaan lyömistä. Onnistuneesta pallon viemisestä turva-alueelle saa pisteen. Myös onnistuneesta ”puhtaasta” pallonriistosta saa pisteen. Jos joukkueet ovat sopineet saman merkin, juoksevat he molemmat omalle turva-alueelleen sopimaan uuden merkin.