Ohjeita opettajalle

Lapsi oppii parhaiten pelaamalla erilaisia pelejä. Pienpelit ovat toimivia, koska niissä jokaiselle oppilaalle tulee runsaasti kosketuksia palloon. Mikäli mahdollista, on siis parempi järjestää kaksi pienpeliä kuin yksi iso peli. Liikuntatunti olisi hyvä rakentaa niin, että eri harjoitteet voitaisiin toteuttaa mahdollisimman vähäisellä organisoinnilla (samat ryhmäjaot, penkit, kartiot yms.). Perinteisiä jonoharjoitteita tulisi välttää. Mieluummin harjoitteita kehämuodossa, pari- tai pienryhmätyöskentelyä ja pysäkkityöskentelyä, jolloin oppilaan toiminta ja aktiivinen osallistuminen lisääntyy.

Ongelmia?

Tässä muutama ratkaisuehdotus:

Osalla lapsista kengät, osalla ei
→ kaikki pelaavat ilman kenkiä avojaloin.

Peli puuroutuu
 → lisää toinen pallo
 → pienennä joukkueita
 → määrittele puolustajat ja hyökkääjät sekä rajoita liikkumista alueilla.

Lapset liian kilpailuhenkisiä
→ heittäkää maalin jälkeen arpakuutiota pistemäärän saavuttamisen merkiksi
→ monimaalipeliä.

En tiedä pelisääntöjä tarkkaan
→ opettele keskeiset säännöt ja käytä pilliä rohkeasti
→ oleellista on, että peli on hauskaa ja turvallista.

Tapaturmien varalle

Liikkuva ihminen harvoin pystyy välttämään pieniä loukkaantumisia. Onneksi usein on kysymys lievistä nilkan, polven tai sormien nyrjähdyksistä. Oikealla ensiavulla ja jälkihoidolla ne parantuvat suhteellisen nopeasti.

Nivel- ja kudosvammat

Nilkan nivelsiteiden venyminen tai repeäminen nyrjähdyksen seurauksena on tavallinen liikuntavamma. Nopea ja oikea hoito heti tapaturman jälkeen nopeuttaa paranemista ja sekasählyryhmään palaamista. Oikea ensiapu on kolmen K:n hoito:
• kohoasento
• kompressio (puristus)
• kylmä.

 Kylmähoitoa jatketaan korkeintaan puoli tuntia kerrallaan. Kylmähoito toistetaan vamman syntymisen jälkeen ensimmäisen vuorokauden aikana 1–2 tunnin välein. Talvella voi käyttää lunta kertakäyttöisten kylmäpakkausten sijaan. Lääkäriin on syytä mennä, jos turvotus ja kipu eivät hellitä, mustelma on suuri, nivel ei toimi normaalisti tai jalalla ei voi varata ollenkaan.

Silmävammat

Tavallisin silmävamma on iskusta aiheutunut kipu silmässä ja hetkellinen näkökyvyn heikkeneminen. Sarveiskalvoon voi myös tulla haava (maila, pallo, kynsi tms.). Pelaaminen tai harjoittelu tulee lopettaa heti iskun jälkeen, ja lääkärissä tulee käydä.

Vakavammassa silmän iskuvammassa tulee silmän sisälle verenvuoto, joka voi olla vaarallinen. Verenvuodon voi nähdä silmässä paljain silmin, mutta myös mikroskooppiset verenvuodot voivat vaatia lääkärin hoitoa. Pelaaminen tulee lopettaa välittömästi. Erikoislääkärin apu voi olla ensiavun jälkeen tarpeen.