Säännöt ja perustaidot

Säännöt

Salibandyn ja sählyn perussäännöt (pdf)

Perustaidot
Mailaote
Peliasento

Mailaote

Mailaote on kahden käden ote mailasta. Yläkäsi peittää tupen kokonaan. Alakäsi tulee gripin alaosaan. Hyvin yleinen aloittelijan virhe on, että kädet ovat liian lähellä toisiaan.

Peliasento

Jalat ovat suunnilleen hartioiden levyisessä haara-asennossa, polvista hieman koukussa. Toinen jalka voi olla hiukan toisen edessä. Tasapainoinen asento, maila maassa, katse eteenpäin ja paino kevyesti päkiöillä.

Perussyöttö ja syötön vastaanottaminen

Syöttöasento: Kylkiasento, jossa left-pelaajalla oikea kylki osoittaa kohti paria. Vastaavasti right-pelaajalla vasen kylki on kohti paria. Jalat ovat luontevasti rinnakkain kevyessä haara-asennossa.

Perussyöttö: Pallo on koko ajan lavassa kiinni. Lavan liike lähtee taaemman jalan takaa. Pallo irtoaa lavasta lavan ylitettyä etummaisen jalan. Syöttö on keinuva liike takaa eteen. Paino siirtyy lavan liikkuessa tasapainoisesta etupainoiseen, eli aluksi paino on molemmilla jaloilla, lopussa paino siirtyy etummaiselle jalalle. Muita syöttötapoja ovat mm. lyhyt rannesyöttö ja kaaripallosyöttö (lakaisu).

Syötön vastaanotto: Syötön vastaanotto on peilikuva syötöstä. Lapa joustaa taaksepäin juuri ennen kuin pallo osuu siihen. Syötön vastaanotto on keinuva liike edestä taaksepäin. Paino siirtyy etummaiselta jalalta tasapainoiseksi molemmille jaloille.

Rystysyöttö ja laukaiseminen

Rystysyöttö on nopea napautus palloon. Lapa ei rystysyötössä saa koskea lattiaan, vaan pelkästään palloon. Vauhti lapaan otetaan pienellä takaheilautuksella (korkeintaan polven korkeudelta). Muista pitää molemmat kädet mailassa! Mailaote ei saa vaihtua.

Laukaisemisessa käytetään samaa tekniikkaa kuin syöttämisessä. Ero on siinä, että laukaistaessa käytetään enemmän voimaa ja lavan kaltevuudella säädellään laukauksen korkeus. Tärkeää on kontrolloida alusta lähtien, ettei maila nouse liian korkealle! Korkein sallittu mailan korkeus laukaisutilanteessa on lantion taso.


Rystysyöttö

Rannelaukaus

Lyöntilaukaus