Varusteet

Salibandyn ja sählyn pelaaminen ei vaadi monimutkaisia välineitä. Varusteeksi tarvitaan maila, sisäpelikengät ja liikuntaan sopivan väljät vaatteet.

Salibandymailat

Salibandymailojen tarjonta on hyvin laaja. Monet valmistajat tarjoavat koulupakettina halpaa perusmailasettiä, joka soveltuu vain kohtalaisesti salibandyyn. Mailojen valinnassa on syytä kiinnittää huomiota varren jäykkyyteen. Löysähköt muoviputkivarret ovat halpoja mutta sopivat huonosti salibandyyn. Tarjolla on myös taipumattomia lasikuituvarsia.

Nekään eivät ole suositeltava vaihtoehto, sillä ne rikkountuvat nopeammin ja laukaisu- sekä pallonkäsittelytekniikka yksipuolistuu. Paras vaihtoehto salibandymailaksi on erikseen salibandyyn suunnitellut tehdasvalmisteiset komposiittivarret. Ne ovat yhdistelmämateriaaleista valmistettuja varsia, joiden kulutuskestävyys on aivan eri luokkaa kuin muoviputkivarsien.

Komposiittivarret ovat keveitä ja kestäviä, ja niihin on saatavilla vaihtolapoja, mikäli alkuperäinen lapa rikkoontuu. Hintaa näillä mailoilla on enemmän kuin sählyyn tarkoitetuilla mailoilla, mutta ne maksavat hintansa takaisin kestävyytensä vuoksi.

Salibandymailojen valinnassa on huomioitava myös lapakätisyys. Nykyisin melkein kaikki lavat ovat jo valmiiksi joko right- tai left-lapoja. Se tarkoittaa, että lapoja voi käyristää vasemmalle tai oikealle puolelle pallotuntuman parantamiseksi. Pelaaja valitsee right-lavan, jos hänen oikea kätensä on peruspeliasennossa alempana. Left-kätisyys taas tarkoittaa, että vasen käsi on alempana. Jos koulu päättää hankkia salibandymailat, on right ja left -pelaajien suhde 3 ja 7 eli kolme right-mailaa ja seitsemän left-mailaa.

Mailojen pituus

Mailojen pituuksia voidaan lyhentää tarpeen mukaan. Varsinkin alle 10-vuotiaille tehdasvalmisteisen mailan varsi on liian pitkä. Vartta voi lyhentää esimerkiksi rautasahalla varren yläpäästä. Jos mailassa on valmiiksi kädensijateippi, kannattaa se ensin irrottaa, kuten myös tuppi. Teipin voi lyhentämisen jälkeen kiinnittää takaisin. Tuppi irtoaa parhaiten lämmittämällä sitä ensin. Ohjeellinen mailan pituustaulukko.

Pelaaja100110120130140150160 cm
Maila75808590100105110 cm

Mailan pituutta mitattaessa aseta maila pystyasentoon ja mittaa etäisyys lattiasta mailan päähän.

Lavan irrotus

Jos mailan lapa rikkoontuu, kannattaa se vaihtaa uuteen. Lavat on usein kiinnitetty yhdellä tai kahdella pienellä ruuvilla sekä liimalla. Lavan irrotuksessa ruuvataan ensin ruuvit irti ja sitten lämmitetään tyviosaa esimerkiksi kuumailmapuhaltimella, kunnes liima sulaa. Lavan yhteensopivuus varren kanssa on etukäteen syytä varmistaa.

Huom. Rikkoontuneella mailalla ei saa pelata.

Salibandymaalit

Virallinen maalin koko on 160 cm x 115 cm. Tämä koko on sopiva yläluokilta lähtien. Alaluokille kannattaa hankkia maalit, joiden koko on 140 x 105. Jos koululla ei ole mitään maalivahdin varusteita tai vaneri- tai pressumaalivahtia , niin pienet sählymaalit ovat myös varteenotettava vaihtoehto. Jos koulu voi tehdä maalit itse, ohjeita saa Salibandyliitosta.

Vinkki: Maaleiksi kannattaa hankkia sellaiset maalit, joissa metallinen alareuna on suojattu esimerkiksi kumisuojalla. Maalit pysyvät paremmin paikoillaan, eivätkä ne jätä naarmuja lattiaan. Jos koulu valmistaa maalit itse, kannattaa kehikko hitsata sellaiseksi, että maalit menevät päällekkäin. Silloin ne eivät vie varastosta liikaa lattiapinta-alaa. Maalit voi myös ripustaa kahdella
kannatinkoukulla varaston seinälle.

Pelikengät

Pelikenkien valintaan kannattaa panostaa. Sähly ja salibandy rasittavat nopeine käännöksineen jalkoja erittäin paljon. Pelikengiksi soveltuvat sisäliikuntaan tarkoitetut sisäpelikengät, eikä samoja kenkiä saa käyttää ulkoliikunnassa. Pohjamateriaali ei saa jättää lattiaan tummia viiruja.

Kengän tulee tukea päkiää nopeissa suunnanvaihdoksissa ja käännöksissä, pitää jalkaterä paikoillaan sekä olla pitävä erilaisilla pelialustoilla. Hyvät kengät ovat ehdoton turvatekijä. Niillä ehkäiset rasitusvammoja ja vältät tehokkaammin äkillisiä pehmytkudosvammoja.

Suojalasit

Salibandyliitto suosittelee suojalasien käyttöä. Urheiluliikkeistä löytyy lajiin sopivia suojalaseja. Lasien tuli olla iskunkestävät, mielellään huurtumattomat, ja niistä tulisi olla CE-merkintä.

Maalivahtien varusteet

Maalivahdilla tulee ehdottomasti olla maski! Maskin pitää suojata kasvot hyvin, ja hyvällä maskilla maalivahti voi torjua turvallisesti myös päällään. Salibandyyn on kehitetty omia maskeja, mutta myös muiden lajien kypärät kasvosuojuksella varustettuna soveltuvat harrasteryhmässä pelaamiseen.

Salibandymaalivahdeille on suunniteltu erikseen topatut paita ja housut. Nämä ovat melko kalliita, joten myös useita paitoja ja pitkiä housuja voi käyttää päällekkäin. Muiden lajien patjasuojukset eivät sovi salibandyyn. Ne ovat raskaita ja jäykkiä, ja niissä on usein lattian lakkapintaa naarmuttavia metalliosia. Polvet tulee kuitenkin pehmustaa. Saatavilla on erilaisia lajin erikoissuojia. Alasuojaa kannattaa käyttää. Hanskoiksi kelpaavat tiukat nahkakäsineet tai edulliset puutarhahanskat.

Kaukalo

Koulun liikuntasalin peliolosuhteita voi parantaa oleellisesti jo sillä, että laittaa voimistelusalin nurkkiin voimistelupenkit ja mahdollisten puolapuiden eteen vanerista tehdyt laidat (niissä voisi olla kannakkeet, jotta ne voi nostaa siivousta varten ylös). Nykyään on myös markkinoilla tarjolla hyvin erityyppisiä kaukaloita aina pahvikaukaloista kilpakaukaloihin.