Luokat 1–6

Oppilaat kokoontuvat riviin ja opettaja kertoo oppilasryhmän ikätason mukaisesti sauvakävelyn iloista, tehoista ja hyödyistä. Seuraavaksi opettaja esittelee sauvakävelytekniikkaa ryhmän edessä. Sauvakävelysauvan käteen laittaminen kannattaa myös näyttää valmiiksi. Näin on tarkoituksenmukaista toimia, koska sauvat saatuaan oppilaiden mielenkiinto usein hajoaa niiden asetteluun ja kokeiluun.

Tunti jatkuu aivovoimisteluosuudella miettimällä ja laskemalla kullekin sopivan sauvan pituus (oma pituus - noin 50 cm tai 0,68 x kävelijän pituus). Opettaja on järjestänyt sauvakävelysauvat valmiiksi pituuden mukaan eri kasoihin, joista vasta tässä vaiheessa oppilaat hakevat itselleen sopivat ja palaavat riviin. Sauvahihnat pujotetaan käteen ja seistään sauvat kädessä käsivarret 90 asteen kulmassa kyynärpäät kyljissä kiinni.

Sauvajumppa verryttää

 1. Pohkeille nousuilla "kurkotellaan aidan yli". Seistään sauvat kulmassa ja kyynärpäät kyljissä kiinni. Pohkeille nousuja ja sauvahihnaan nojaamisia.
 2. Avataan portin ovi työntämällä sauvoja yhdessä sivuilta sivuille yläselkää verryttäen
 3. Astutaan portista ulos astumalla vuorotellen pitkä askel ja takaisin sauvoihin nojaten
 4. Tiellä kävelee hieno nainen olkapäitä kohautellen. Tuetaan sauvat vatsaan kiinni ja kierretään ylävartaloa ja hartioita
 5. Kadulla on banaani ja liukastutaan siihen. Sauvat tuetaan maahan vartalon taakse ja laskeudutaan käsien varaan - sauvoihin nojaten - selkä edellä kohti maata. Työnnetään käsillä ylös.

Sauvalenkki

Lähdetään pareittain rinnakkain sauvalenkille pehmeään maastoon, pururadalle, hiekkatielle tai metsään. Kävellään rauhallisesti noin 10-15 minuuttia loivan ylämäen juurelle. Opettaja johtaa letkaa aluksi ja antaa sitten ensimmäisille reittiohjeen ja seuraavan pysähtymispaikan. Opettaja jättäytyy kävelemään parien rinnalle vaivihkaa näyttämään sauvakävelyn rytmiä ja sauvatyönnön mallia.

Sauvaleikit

 • Piirileikit
  • Kokoonnutaan nurmikentälle tai muulle sopivalle aukealle piiriin. Oppilaat jaetaan kahteen ryhmään. Ykköset jäävät seisomaan ja kyykkäävät sauvoihin varaten. Kakkoset lähtevät pujottelemaan piirissä ympäri, kunnes he ovat taas omalla paikalla ja on ykkösten vuoro pujotella. Piirissä olijoille vaihdellaan liikkeitä: hyppyjä, venytyksiä, tasapainoilua tms. Piirissä olijat voivat pitää sauvoja myös limboamisrimoina, hyppyaitoina tai tunneleina.
 • Parityöskentely
  • Seistään parin kanssa vastakkain ja asetetaan yksi sauva pystyyn kevyesti maahan. Vaihdetaan paikkaa ennen kuin sauva kaatuu maahan. Pidennetään välimatkaa.
  • Asetetaan sauvat poikittain ja molemmat pitävät siitä kiinni taaksepäin nojaten ja yhteinen tasapaino löytäen. Mennään vuorotellen kyykkyyn ja toimitaan kuten resina tai tuetaan paria toisen tehdessä vaakaa. Kurkataan kainaloiden alta ja venytetään kylkeä. Työnnetään sauvoja kohti parin rintaa toisen vastustaessa liikettä.
  • Seuraa freestyle-taituria. Parin kanssa vastakkain sauvat käsissä toinen suunnittelee hyppy- tai askelsarjan ja näyttää sen parille. Pari yrittää heti matkia liikesarjan, jonka jälkeen parit yrittävät tehdä sen yhtäaikaa rytmikkäästi. Parhaat sarjat esitellään ja opetetaan muillekin
 • Jonoviestit
  • Jaetaan porukka muutamiin jonoihin, joista viimeinen sauvakävelee ensimmäiseksi eri tyyleillä. Keksitään yhdessä erilaisia sauvakävelytyylejä ja jonon muut kannustavat.
  • Viimeinen pujottelee ensimmäiseksi slalomtyylillä
  • Tuhatjalkainen: Sauvat jonon seuraavalla kiinni ja haetaan yhteinen vuororytmikäsiin. Levitetään sauvat siiviksi ylös-alas liikkeeseen tai tehdään junanpyörää muistuttava liike. Yhteinen laulu tai rytmiääni kruunaa jonon yhteishengen.

Loppuhuipentuma "sauvakodassa"

Kokoonnutaan piiriin sauvojen sommat keskelle yhteen. Tässä voidaan venytellä reiden etuosat, pakarat, pohkeet ja selkä ja jutella samalla mukavia sauvajuttuja. Lopuksi nostetaan sauvat ylös sommat yhteen ja keksitään päivän "huuto".

Teksti: Sirpa Arvonen | Kuvat: Suomen Ladun arkisto