Välineet

Sauvojen oikea pituus ja käsihihnan tukevuus ovat tärkeitä oikean tekniikan omaksumiseksi. Kävellessä käsien liikkeen ei tulisi nousta vyötäröä korkeammalle. Suositeltava pituus on 0,68 kertaa kävelijän pituus, joten sauvat ovat lyhyemmät kuin hiihtosauvat - puuttuuhan sauvakävelystä hiihdon luisto-osuus.

Nyrkkisääntönä oikeaan sauvapituuteen voidaan pitää 90 asteen kulmaa, jonka sauvakäsivarsi muodostaa sivulla kiinni kyljessä. Sauvapituuteen vaikuttavat myös kävelijän raajojen pituus ja tekniikan omaksuminen, joten 5 cm:n välein mitoitetetuista sauvoista kannattaa hakea itselle sopivat. Harjoittelun alussa lyhyemmät sauvat ohjaavat käsityönnön hahmottamiseen ja hartioiden rentouteen. Tehoharjoitteluun siirryttäessä parantunut sauvojen käyttötekniikka sallii jo hieman pidempien sauvojen käytön.

Kävelijän pituus

Sauvan pituus (arvio)

135 cm90 cm
140 cm95 cm
150 cm100 cm
155 cm105 cm
160 cm110 cm
165 cm115 cm
170 cm120 cm
175 cm125 cm
180 cm130 cm
190 cm 135 cm

Sauvakävelyyn on markkinoilla erityinen kävelysauva, jossa on maastoon sopiva piikki tai sompa. Lisäksi sauvaan on saatavilla asfalttitassu, joka vaimentaa iskua ja tärinää kovilla alustoilla. Sauvan putkimateriaali, lasikuitu-hiilikuitukomposiitti, joustaa ja on kevyttä. Alumiinisia vaellussauvoja ei ole tarkoitettu sauvakävelyyn.

Käsihihnat ovat tekniikan onnistumisen kannalta tärkeät. Hihnojen avulla sauvat pysyvät hyvin kädessä ilman puristamista. Käsihihnat ovat säädettävissä kädelle ja käsineelle sopivan kokoisiksi ja niissä ei tule olla solkia tai hiertäviä saumoja. Sauvojen hintataso on n. 20-70 € ja 30 eurolla saa Suomessa jo hyvän, kuntoilijalle sopivan sauvan. Teleskooppisauvoja ei ole tehty vakituiseen käyttöön.

Sauvakävelijän jalkineiksi käyvät hyvät lenkkitossut, kävelyyn tarkoitetut tossut tai kevyet vaellus- tai retkeilykengät.

Teksti: Sirpa Arvonen | Kuvat: Suomen Ladun arkisto