Luokat 7–9

Pariakrobatia

Seisominen selän päällä

Alempi asettuu hajareisin tukevaan asentoon tukien kätensä polviin, jotka ovat hieman koukussa, ja pitäen selkänsä suorana. Ylempi hyppää alemman selän päälle kyykkyyn ja pyrkii pitämään jalkapohjansa mahdollisimman tarkasti pyllyn päällä. Ylempi nousee seisomaan ja ojentaa kätensä suoriksi yläviistoon osoittaakseen liikkeen valmiiksi. Alempi voi myös irrottaa kätensä ja ojentaa ne sivuilleen suoriksi. Purku tapahtuu käänteisesti. 

Laatikko

Alempi asettuu selälleen makaamaan, nostaa jalkansa suorina ilmaan 90 asteen kulmaan ja asettaa kätensä pään vierille kämmenet ylöspäin. Ylempi asettuu seisomaan alemman kämmenten päälle ja ottaa kiinni alemman jalkapohjista. Ylempi ponnistaa ja keventää painoaan ottaen tukea alemman jaloista. Alempi suoristaa kädet, joilla ylimmäisen jalkaterät lepäävät. Liike on valmis. Ylimmäinen voi kääntyä katsomaan yleisöön osoittaakseen liikkeen olevan valmis. Purku tapahtuu käänteisesti, niin että ylempi taas keventää voimakkaasti jalkoihin nojaten. Liikettä helpottaa huomattavasti, jos ylempi on pienikokoisempi kuin selälläänolija.

Pääseisonta kontan päällä

Alempi asettuu kontta-asentoon, niin että kädet ovat suorina hartialeveydeltä ja jalat ovat hieman harallaan.  Paino on tasaisesti käsillä ja jaloilla ja selkä on suorassa, ei notkolla eikä köyryllä. Ylempi menee seisomaan alemman selän viereen rintakehä samaan suuntaan alemman kanssa. Ylempi kietoo kätensä alemman mahan alle ja asettaa leukansa alemman selän yli kauimmaiseen kylkeen. Ylempi puristaa kätensä tiukasti alemman ympärille ja hyppää tasajalkaa tiukkaan kerään selän päälle. Paino asettuu ylemmän harteiden kohdalle. Kun tasapaino on löytynyt, ylempi ojentaa jalkansa suoriksi 90 asteen kulmassa suhteessa selkään. Purkaminen tapahtuu käänteisesti samalle puolelle, mistä on lähdetty.

Tätä liikettä kannattaa harjoitella kolmen ryhmissä, niin että kolmas auttaa löytämään tasapainokohdan selässä ja estää ylempää valumasta tai kaatumasta selälleen liikkeestä. Liike vaatii ylemmältä rohkeutta ja lihasvoimaa. Kolmella suoritettaessa avustaja voi nostaa ylemmän oikeaan asentoon ja pitää häntä siellä.

Variaatio

Tämä liike on haasteellinen ja sopii niille, joilla on liikunnallinen tausta. Aiempi temppu pitää osata avutta ja ilman mitään ongelmia, ennen kuin tätä variaatiota lähdetään tekemään. Aluksi voidaan käyttää kahta avustajaa, joista toinen ottaa kiinni ylempää vyötäröstä alemman pyllyn puolelta ja toinen avustaja tukee alempaa hartioista pään puolelta.

Alempi on tukevasti jalat auki polvet hieman koukussa tukien kätensä jalkoihinsa ja pitäen selkänsä mahdollisimman suorana. Ylempi voi ottaa muutaman askeleen vauhdin, ja samalla kun hän ponnistaa, hän sujauttaa kätensä alimmaisen vatsan alle. Leuka on saatava ulommaisen kyljen puolelle. Jalkoja ei kannata nostaa suoriksi, ennen kuin kerä pysyy selän päällä. Jalat nostetaan rauhallisesti suoriksi ja asento on valmis. Ylimmäinen tulee pois asennosta samalle puolelle kuin mistä on ponnistanut.

Pyramidi

Laatikot

Yksin oppilas asettuu konttaan. Toinen tulee seisomaan hänen pääpuolelleen ja asettaa kätensä kontassaolijan harteille. Seuraava oppilas kiipeää kontan selkään seisomaan pitäen koko ajan kiinni seisojan harteista. Neljäs oppilas joko nousee istumaan seisojan selkään tai nousee sinne seisomaan ja pitää kiinni kontan päällä seisojan harteista. Pyramidi on valmis, ja  oppilaat katsovat yleisöön päin. Tämä pyramidi näyttää parhaimmalta sivulta päin. Pyramidi puretaan käänteisesti. Ensimmäisenä laskeutuu ylimmäinen jne.

Jongleeraus

Heitto ylös ja piruetti

Heittopussi tai pallo heitetään suoraan ylös noin 2 metrin korkeuteen, minkä jälkeen heittäjä pyörähtää kerran itsensä ympäri ja ottaa pallon kiinni. Heitto suoritetaan vuorotellen molemmilla käsillä ja pyörähdyksen suuntaa vaihdellen. 

Heitto selän takaa

Heittokäsi koukistetaan selän taakse heitettäessä ja pallon annetaan jatkaa matkaa olan yli ja toiseen käteen. Eli oikealla kädellä heitettäessä pallo ylittää vasemman olkapään ja päätyy vasempaan käteen. 

Variaatio

Heitto niskaan

Pallo heitetään suoraan ylöspäin ja sitä seurataan katseella. Kun pallo palaa takaisin, sujauta pääsi sen alle, niin että pallo jää niskan ja yläselän väliin. Asennon, jossa pallo otetaan niskalla kiinni, on oltava vaakatasoinen, jotta pallo voisi pysyä paikallaan. Polvet kannattaa koukistaa kunnolla palloa kiinni otettaessa.

Esiintymisleikki

Luonneroolipeili

Peili seisoo seinää vasten selin. Muut leikkiin osallistujat lähtevät vastakkaiselta seinältä lähestymään peiliä. He saavat liikkua ainoastaan silloin, kun peili on selin. He yrittävät päästä koskemaan peiliä selkään, ennen kuin tämä kerkeää nähdä. Ensimmäisenä selkään koskenut vaihtuu peiliksi. Kun peili kääntyy katsomaan, kaikki jähmettyvät. Peili palauttaa takaisin aloituspaikalle ne, jotka hän näkee liikkuvan. Käännyttyään peili antaa muille ohjeen liikkumistavasta esim. ”liikkukaa konkkaamalla”. Leikin vaikeammassa versiossa peili käskee muiden pelaajien esittää jotain tiettyä eläintä tai ammattia liikkuessaan kohti peiliä. Leikkiin kuuluu, että leikkijät ääntelevät annetun tehtävän mukaan. Jos luokka on musikaalinen, voi peili pyytää heitä esittämään jotain tiettyä kappaletta ja kuvittamaan sitä liikkeillään tai esittämään musiikinlajia, esimerkiksi oopperaa.