Tanssilajien kuvaukset

Klassinen baletti

Klassinen baletti on vanhin länsimaisen taidetanssin muoto. Siinä näkyy hovitanssien ja näyttämötanssin sekoittuminen. Baletin tekniikka on tarkoin määritelty; sen tarkoituksena on luoda keveyden ja sirouden illuusio. Nykyaikainen baletin opetus ottaa huomioon oppilaan taipumukset ja tavoitteet – balettia on mahdollista harrastaa kaikenikäisenä. Klassinen tunti perustuu perinteiseen tuntijärjestykseen, jossa harjoitteet aloitetaan tangolla tehtävillä plié- ja tendu-harjoitteilla. Keskilattialla harjoitetaan etenkin tasapainoa ja liikkuvuutta. Baletti harjaannuttaa perustaitoja suuriin hyppyihin.

Jazztanssi

Jazz-tanssi on yhdistelmä vanhaa afrikkalaista tanssia, afroamerikkalaista modernia tanssia, steppiä sekä show- ja musikaaliperinnettä. Jazzille on tyypillistä tunnevoimaisuus ja kiinteä suhde musiikin rytmiin. Jazz terävöittää rytmitajua, reaktionopeutta ja svengiä kehittäen samalla tasapainoisesti koko kehoa.

Nykytanssi

Nykytanssin pohjana on vuosisadan alussa kehittynyt länsimainen moderni tanssi, joka hylkäsi baletin keveyden ja tiukan muodollisuuden. Nykytanssin pioneerit keskittyivät itseilmaisuun ja painovoiman valjastamiseen. Nykytanssi etsii jatkuvasti uusia tapoja liikkua ja ilmaista yhdistelemällä vapaasti erilaisia menetelmiä, tyylejä ja tekniikoita

Steppi

Tap dance eli steppi syntyi 1800-luvun Amerikassa eurooppalaisen ja afrikkalaisen kulttuurin yhteisvaikutuksena. Tanssin juuret ovat englantilaisessa puukenkätanssissa, irlantilaisessa jigissä ja afrikkalaisessa heimoperinteessä. Steppi kehittää erityisesti rytmitajua ja tasapainoa. Se on luonteeltaan avointa, iloista ja helposti lähestyttävää.

Street dance (Hiphop)

Hip hop on musiikista ja -kulttuurista syntynyt tanssi, jolla on valtavasti harrastajia ympäri maailmaa. Tanssilla on rikas historia ja monia tyylisuuntia. Tunneilla käydään läpi eri tyylien perusteita. Jatkotasoilla keskitytään tekniikkaan, freestyle-osioihin sekä vaativaan koreografiaan. Tanssi on energinen ja soveltuu kaikenikäisille.

Breikki

Break dance eli breikki on 1970-luvun New Yorkissa syntynyt akrobaattinen katutanssilaji, joka on näyttävää ja vauhdikasta. Alussa harjoitellaan yksinkertaisia perusaskeleita, minkä jälkeen siirrytään vähitellen vaativampiin liikkeisiin. Tämä akrobaattinen ja tanssillinen laji soveltuu myös tytöille.