Uinti ja vesipelastus

Uinnin ja vesipelastuksen lajisivut on tehty yhteistyössä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kanssa.

Uimataito on suomalaisille kansalaistaito. Uimataidolla tarkoitetaan nykyään kykyä uida veteen hypättyään vähintään 200 metriä yhtäjaksoisesti siten että vähintään 50 metriä matkasta on selkäuintia. Hyvä uimataito antaa jokaiselle valmiuden pelastaa itsensä vedestä. Oman uima- ja pelastautumistaidon lisäksi on kuitenkin hyvä jo lapsena oppia tuntemaan vastuuta lähimmäisestä veden äärellä ja vedessä liikuttaessa. Siksi on tärkeää oppia uimataito.

Lisätietoja uinnista ja vesipelastuksesta

Pulahda Uimaan
Ennen uintituntia on hyvä käydä tutustumassa toimintamalleihin ja taitoihin SUH:n sivustolla

Tietoa uintimerkeistä ja niiden suorittamisesta
Luokkakohtaiset tavoitteet

Ohjeet turvallisen uimaopetuksen järjestämiseksi (pdf)
Opetushallitus, Suomen Kuntaliitto, Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto ovat yhteistyössä laatineet ohjeet aiheesta.

Tule uimahalliin! -opas
Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto on laatinut oppaan, jossa kerrotaan uimahallien ja kylpylöiden asiakkaille esimerkiksi oikeat toimintatavat peseytymistiloissa ja altaalla. Opas on julkaistu oppaita suomen ja selkokielen lisäksi 9 eri kielellä.

Materiaaleja uinninopetuksen ja uinnin itseopiskelun tueksi
Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan vesiliikunnan lehtorin Ilkka Keskisen verkkosivuilta löytyy materiaalia uinnin opetuksesta.