GPS-paikannus

GPS-paikannus tarkoittaa paikanmääritystä paikallisen tai globaalin kattavuuden satelliittijärjestelmän avulla. Sen hyödyntäminen liikunnanopetuksessa antaa paljon mahdollisuuksia retkeilyyn ja suunnistukseen sekä mitattaessa kuljettua matkaa esimerkiksi jalkapallopelissä.

GPS-paikannus on motivoiva ja nykyaikainen tapa havainnollistaa suunnistusopetusta. Oman reitin näkeminen tietokoneen kartalta nopeuksineen, korkeuseroineen ja harhareitteineen suorituksen jälkeen on osoittautunut erittäin kiinnostavaksi ja motivoivaksi osaksi suunnistuksen opetusta.

GPS-laitteiden kirjo on mittava. Kannattaa pitää mielessä ajatus siitä, mitä etua laite tuo opetukseen. Näytöllisen navigaattorin avulla suunnistaminen on helppoa ja sen vertaaminen karttaan saattaa havainnollistaa reitinvalintaa. Reaaliaikaisesti verkossa luettava vastaanotin antaa opettajalle mahdollisuuden seurata oppilaan tai ryhmän etenemistä tietokoneen avulla kartalta. Pelkkä taskuun sujautettava vastaanotin on hauska purkaa oppilaan tai oppilasryhmän kanssa reitiltä palattua – tässä yhteydessä voidaan keskustella rastivälien reitinvalinnoista ja mahdollisista ongelmista reitillä. Jalkapallopelissä oppilas voi pelin jälkeen käydä verkkosivuilla katsomassa kuinka pitkän matkan hän eteni pelin aikana.

Välineitä GPS-paikannukseen

GPS -teknologia kehittyy erittäin nopeasti. Esimerkiksi Sports Tracker on ilmaiseksi verkosta ladattava sovellus, jota voi käyttää missä liikuntamuodossa tahansa. Toimiva ja motivoiva sovellus sopii kaikenikäisille liikkujille ja luo kestävän pohjan oman toimintakyvyn kehittymisen seuraamiseen.

Se mahdollistaa juoksureittien ja liikuntatietojen tallentamisen ja julkaisemisen verkossa. Opiskelija voi myös jakaa kuntoilun aikana kuuntelemiensa musiikkikappaleiden nimet. Puhelimen kameralla otetut kuvat reitin varrelta voi ladata verkkoon paikkatiedoilla eli geotageilla täydennettynä. Laite hyödyntää puhelimeen integroitua gps-paikanninta. Tämän avulla sovellus voi näyttää perustietoja kuten senhetkisen nopeuden, keskinopeuden, huippunopeuden, sijainnin, ajan ja kuljetun matkan. Sovelluksessa on myös toiminnot kuljetun reitin tallentamiseen, puhelimessa tarkastelemiseen sekä tietokoneelle lähettämiseen, jolloin sovelluksen tallentamaa reittiä voi tarkkailla verkossa.

Liikunnanopettajan työkaluna tässä esimerkkinä esitelty Sports Tracker toimii monessa eri liikuntamuodossa ja -lajissa. Viimeisin teknologia tarjoaa jo mahdollisuuden gps-paikannuksen ja sykkeenmittauksen yhdistämiseen. Myös esimerkiksi valokuvasuunnistuksen toteuttaminen verkossa julkaistuin kuvin tuntuu loistavalta idealta.

Tuntimalleja gps-paikannukseen