Verkkomateriaaleja opetukseen

EMUTE-musiikkiteknologia on sivusto, joka esittelee uusia tapoja kuunnella, esittää, säveltää ja tuottaa musiikkia teknologian avulla. Sivuston oppimateriaalit soveltuvat käytettäväksi musiikkioppilaitosten, peruskoulujen ja lukioiden opetuksessa, opettajien täydennyskoulutuksessa, vapaassa sivistystyössä sekä harrastajien ja ammattilaisten itsenäisessä opiskelussa. Sivusto on avoin ja maksuton.

MuseScore -Ilmainen nuotinnosohjelma, vapaan lähdekoodin nuotinnusohjelma Windowsille, Linuxille ja Macille.

Fono.fi -äänitetietokannasta voi hakea ja etsiä äänitteitä kappaleen, esittäjän tai aiheen mukaan.

Suomalaisen musiikin historia on Warner Music Finlandin palvelu esittelee suomalaisen populaarimusiikin historiaa 1900-luvun alusta tähän päivään. Palvelu edellyttää Spotifyn kuuntelua varten.

Ammi ja Toivo -verkkoteos esittelee säveltäjä Toivo Kuulan ja hänen puolisonsa, laulajatar Alma Silventoisen henkilöhistoriaa vuosina 1891–1919, mutta se kuvaa myös 1900-luvun alkupuolen elämää yleisemmällä tasolla. Perustan verkkoteokselle on luonut Toivo ja Alma Kuulan kirjekokoelma. Lisäksi mukana on otteita heidän päiväkirjoistaan sekä muusta aikalaiskirjeenvaihdosta, muisteluista, sanomalehtiarvosteluista, tieteellisestä tutkimuksesta ja julkaistusta kirjallisuudesta. Kaikki tekstit sekä kuunnelmissa että luettavassa osuudessa on säilytetty alkuperäisessä kieliasussaan. Tekstien lisäksi teos sisältää 29 miniatyyrikuunnelmaa sekä niiden lomaan sijoitettua arkistomateriaalia; digitoituja kirjeitä, postikortteja, käsikirjoituksia ja valokuvia. Lukiessaan päiväkirjaa käyttäjä voi myös kuunnella musiikkinäytteitä tekstissä mainituista Toivo Kuulan teoksista.
Julkaisija: Helsingin yliopiston kirjasto - Suomen kansalliskirjasto

Kesäpäivä Kangasalla -laulun 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuotettu sivusto, josta löytyy mm. laulun historia, tietoa säveltäjästä, nuotit lauluun sekä vinkkejä laulun luokkatyöskentelyä varten.

Nuottikirjasto-sivuilla on linkki palveluun, josta löytyy opetuskäyttöön tuhansia ilmaisia nuotteja. Näistä on EDU.fin-sivulle valittu parhaimpia.

Muhi - musiikinhistoriaa verkossa sisältää musiikinhistoriallisten artikkelien tietokannan sekä suppean yleisesityksen länsimaisen taidemusiikin historiasta. Muhin sisältö on referoitua ja korkeatasoista edustaen parasta suomalaista tietämystä. Muhi on tuotettu Sävellyksen ja musiikinteorian osastolla Sibelius-Akatemiassa Innovaatiokeskuksen myöntämällä opetusministeriön virtuaaliyliopistorahoituksella. Palvelu on tarkoitettu ensisijaisesti opetus- ja tutkimuskäyttöön tai käyttäjän henkilökohtaiseen käyttöön.

eSävelmät on Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksella laadittu kansanmusiikin internet-tietokanta, joka pohjautuu Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisemaan ja Ilmari Krohnin toimittamaan kokoelmaan Suomen Kansan Sävelmiä. Kokoelma sisältää liki yhdeksän tuhatta kappaletta ja haut, joiden avulla sävelmiä voi hakea kuunneltaviksi ja katseltaviksi. Vuosina 1898-1933 julkaistut Suomen kansan sävelmiä -teokset sisältävät Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kenttätyöntekijöiden arkistoihinsa keräämiä laulusävelmiä, hengellisiä sävelmiä, kansantansseja, runolauluja sekä kantele- ja jouhikkosävelmiä sanoineen ja nuotteineen. Kokoelma on suunnattu kaikille suomalaisesta musiikkiperinteestä kiinnostuneille käyttäjille, kuten kouluille, opistoille, musiikkioppilaitoksille ja musiikin tutkijoille.