Ilmaiset digitaali-audio ohjelmat

Kaksi merkittävintä digitaali-audio-ohjelmistovalmistajaa, Digidesign ja Emagic, kilpailevat nyt keskenään myös ns. low-end käyttäjistä. Molemmilla on nyt varteenotettava ilmaisversio omasta ammattilaisohjelmastaan. Digidesignin ProTools Free on ollut saatavissa jo hiukan pitempään, mutta saksalainen Emagic on vasta julkaissut oman freeware-versionsa nimeltä Logic Fun.

Kumpikin ohjelma on täysin riittävä koulukäyttöön ja saatavissa sekä PC että Mac ympäristöihin. Logic Fun on saatavana jopa kuudella eri kielellä, ei kuitenkaan suomeksi.

Sekä ProTools Free että Logic Fun ovat perusominaisuuksiltaan täysin isoveljiensä kaltaisia, joten kummastakin on helppo siirtyä kaupalliseen versioon, jos tarpeet lisääntyvät käytön myötä. ProToolsissa tiedostomuoto on kummassakin versiossa sama, mutta Logic Fun ei osaa lukea Logic Audion tiedostomuotoa. Tietysti dataa voidaan siirtää ohjelmasta toiseen midi-ja äänitiedostoina, mutta tämä puute on harmittava. Toisinpäin homma onneksi toimii, joten ilmaisversiolla tehtyä työtä voi muokata edelleen vaikkapa kolussa tai äänitysstudiolla.

Lataa ilmaisohjelmat koneellesi

ProTools Free
Logic Fun