Nuotteja verkosta - ohjelmistovertailu

Internet on loistava paikka jakaa nuotteja ilman kalliita painatus- ja varastointikustannuksia. Alussa nuotteja jaettiin lähinnä kuvatiedotoina, silloin tosin tiedostojen koot olivat varsin isoja, jos nuotti oli tarkoitus myös tulostaa.
Adoben PDF-teknologia toi parannusta asiaan. Nuotit tulostuivat hyvälaatuisina, mutta edelleenkään ne eivät soineet! Seuraava vaihe olikin nuottien jakaminen eri nuotinkirjoitusohjelmien omissa tallennusmuodoissa. Huono puoli tässä on tietysti ohjelmistojen ja tallenusmuotojen kirjavuus. Standardia tallennusmutoa nuottikuvalle ei ole vieläkään olemassa. NIFF (Notation File Standard) on yritys siihen suuntaan, mutta suurimmat ohjelmistotalot eivät ole lähteneet hankeeseen mukaan, vaan pitävät kiinni omistaan.

Tällä hetkellä nuotteja jaetaan verkossa lähinnä seuraavissa muodoissa:

Sibeliuksen Scorch ja Finalen SmartMusic reader mahdollistavat nuottien katselun, kuuntelun, transponoimisen ja tulostamisen suoraan selainohjelmasta. Opus-tiedostot täytyy ladata koneelle ja avata erikseen Opus reader- ohjelmassa. Adoben pdf-tiedosto ei edelleenkään soi, mutta on muuten saavuttanut tiedostojen verkkojakelussa standardin aseman.

Kaikilta valmistajilta löytyy tuoteet sekä Mac- että Windows-ympäristöihin.