Ihminen ja Jumala

Vaikka islam on toisaalta hyvin sosiaalinen uskonto, on usko perimmältään mitä individualistisin. Ihmisen tekee muslimiksi hänen uskonsa Jumalaan, minkä heijastumaa on ihmisen päivittäinen toiminta. Koraani korostaa Jumalan mielessä pitämisen tärkeyttä; kun muslimi päättää rukouksensa, hän ei sulje pois yhteyttään Jumalaan. Ihmisen tulisi toimia kuin näkisi Jumalan tietäen että Jumala näkee hänet (= ihsan).

Muslimin, sananmukaisesti Jumalalle antautuneen, ihanteena on toteuttaa uskoaan kaikessa, aivan arjen harmaimmissakin toiminnoissa. Näin hän jatkuvasti kamppailee itsensä kanssa ollakseen parempi ihminen, samalla siis parempi muslimi (=jihad). Siinä missä sappi alkaa kiehua, profeetta Muhammedin opetus itsehillinnän tärkeydestä saa muslimin pitämään kielensä kurissa.

Kun kiireinen nykyihminen pelkää myöhästyvänsä tärkeästä tapaamisesta bussille juostessaan, Jumalan muistaminen saa aikaan kaksi reaktiota: pienen pyyntörukouksen (du´a) Jumalalle, että ehtisi bussiin, ja rauhallisemman mielen. Jumalan muistaminen tasoittaa kiireistä mielialaa.

Isra Lehtinen