Usein kysyttyä

Tästä löydät useimmin kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia islamista.

1. Millainen on naisen asema islamissa?

Vastaus: Muslimi on ensisijaisesti muslimi, olipa hän nainen tai mies. Islamin mukaan nainen ja mies ovat tasavertaisia. Muslimimaissa naisen asema vaihtelee paikallisen kulttuurin ja yhteiskuntaluokan mukaan sekä uskonnollisen sitoutumisen mukaan. Mitään yleistystä on vaikea tehdä; jo eri maiden sisällä erot voivat olla suuret. Mutta on totta, että ongelmia on eikä nainen useinkaan saa uskonnon suomia oikeuksia. Monet islamin oppineet ovat nostaneet esiin näitä ongelmia, samoin useat naisliikkeet. Kehitysmaiden ongelmat vaativat kokonaisvaltaista ratkaisua, samalla kohenisi myös erityisesti köyhien naisten asema - siinä missä köyhien miestenkin.

2. Miten islam suhtautuu muihin uskontoihin?

Vastaus: Islamissa ei ole samalla tavalla pyrkimystä tehdä kaikista ihmisistä muslimeja kuin ehkä kristinuskossa on. Koraanissa lähtökohtana on, että kaikilla ihmisillä on vapaa tahto uskonkysymyksissä. Kristinusko ja juutalaisuus ovat Koraanissa erityisasemassa Kirjan kansana, sillä heidän uskontonsa perustuu taivaalliseen ilmoitukseen. Mutta kaikki ihmiset ovat Jumalan luomia, ja muslimin tulee kunnioittaa tätä luomisen tasavertaisuutta kaikkien ihmisten kohdalla.

3. Miksi miehellä saa olla monta vaimoa?

Vastaus: Profeetta Muhammedin aikana oli se tilanne, että muslimit joutuivat sotiin, joissa yleensä kuolee enemmän miehiä kuin naisia. Muslimimiehiä kehotettiin pitämään naisista huolta. Nämä naiset eivät useinkaan olleet nuoria, ja mies sai lisäksi monta lasta
huollettavakseen, joten "mukavat oltavat" olivat kaukana arjesta. Koraani on asettanut tiukat ehdot moniavioisuudelle: kaikkia vaimoja on kohdeltava tasavertaisesti ja miehen pitää pystyä elättämään jokainen. Koska tämä on inhimillisesti katsoen vaikeaa useimmille miehille, islam pyrkiikin moniavioisuuden asteittaiseen poistamiseen.

4. Mikä jihad on?

Vastaus: Jihad tarkoittaa suomeksi kamppailua, ponnistelua tai kilvoittelua. Suuri jihad on kamppailua omien heikkouksiensa kanssa ollakseen parempi ihminen, parempi muslimi. Jihad voi tarkoittaa aseellista kamppailua, jos islamilaisen maan kimppuun hyökkää toinen valtio. Jokainen maa luonnollisesti puolustautuu tällaisessa tilanteessa; islamilaisen maan kamppailu pyrkii säilyttämään lisäksi islamilaisen järjestelmänsä. Islam ei tunne termiä "pyhä sota", vaikka se erheellisesti on jihadiin liitettykin.

5. Millainen on islamin pelastuskäsitys? Onko islamissa armoa?

Vastaus: Ihmisen pelastuu riippuu hänen uskostaan Jumalaan. Jumala voi halutessaan antaa anteeksi kaiken muun paitsi että pitää muita jumalia. Jopa profeetta Muhammed kertoi seuralaisilleen, että hänkään ei pelastu ilman Jumalan armoa. Mutta Koraani painottaa myös hyvien tekojen merkitystä, eikä yksikään teko mene hukkaan. Hyvät teot myös hyvittävät pahoja tekoja. Jokainen Koraanin suura, paitsi yhdeksäs suura, alkaa "Jumalan, armeliaan Armahtajan nimeen".

6. Miksi muslimit syövät ramadanina yöllä?

Vastaus: Ramadan on paastokuukausi ja silloin paastotaan aamunsarastuksesta auringonlaskuun. Kun aurinko on laskenut, paasto päättyy, ja muslimit rukoilevat ja ruokailevat. Useimmat muslimit eivät syö, vaan nukkuvat yöllä. Mutta on vuodenaikoja, jolloin aamunsarastus on aamuyöstä ja tällöin muslimit heräävät syömään. Paastoaminen ei ole pelkkää pidättäytymistä ruuasta ja juomasta, vaan ramadan on Koraanin kuukausi, pyhä kuukausi, jolloin rukoillaan ja luetaan Koraania tavallista enemmän. Silloin pyritään pidättäytymään myös kaikesta pahasta.

7. Miksi muslimien Jumalan nimi on Allah?

Vastaus: Allah ei ole muslimien Jumala, vaan kaikkien ihmisten Jumala. Myös arabikristityt ja -juutalaiset sanovat omalla äidinkielellään Jumalasta puhuessaan Allah. Se on sama kuin englannin "the God". Miten Jumalaan uskoo tai uskooko lainkaan ovat
ihmisen vapaan tahdon asioita.

8. Miten suomalaisesta naisesta tulee muslimi, kääntyykö hän miehensä takia?

Vastaus: Suomalaisista muslimeista kaikki eivät ole naisia, vaan osa on miehiä. Monella naisella ei ole edes muslimipuolisoa tai
miespuolista tuttavaa muslimiksi tullessaan. Islam löydetään yhä useammin kirjallisuuden tai internetin antaman tiedon avulla. Vaikka usko on ihmisen ja Jumalan välinen asia emmekä voi tietää mitä kenelläkin on sydämessään, aika harva on muslimi vain miehensä takia. Islamilainen avioliitto ei edellytä naisen kääntymystä. Ihminen ei edes ole muslimi, jos hän ei usko Jumalan olemassaoloon.

Isra Lehtinen