Jehovan todistajat


Valtakunnansali. Kuva: Jehovan todistajien tiedotusosasto

Jumalakäsitys

Ainoan tosi Jumalan nimi on Jehova, se on mainittu Raamatussa yli 7000 kertaa. Hän on kaiken Luoja ja sen vuoksi arvollinen saamaan palvontamme ja antaumuksemme. Hänen huomattavia ominaisuuksiaan ovat rakkaus, oikeudenmukaisuus, viisaus ja voima.

Alkuhistoria

Jehovan todistajat on maailmanlaajuinen kristillinen Raamattuun perustuva uskonto. Heitä toimii 240 maassa ja merensaaressa kokonaismäärän ollessa noin 8,2 miljoonaa. Jehovalla on ollut todistajia ensimmäisen ihmisparin pojasta, Aabelista, lähtien. Raamatussa kerrotaan Aabelista lähtevästä Jumalan uskollisten palvojien ketjusta, jonka jatkoa nykyajan Jehovan todistajat uskovat olevansa. Jehovan todistajien kristillisen seurakunnan nykyajan historia sai alkunsa 1800-luvun lopulla, kun pieni ryhmä vilpittömiä ihmisiä alkoi tutkia ennakkoluulottomasti Raamattua ja he havaitsivat vallalla olevan monia uskonnollisia opetuksia, joita Raamattu ei opeta. He oppivat Raamatusta esimerkiksi sen, että Jumala ei kiduta ketään kirjaimellisessa helvetin tulessa. Tuo ryhmä korosti opetuksissaan Jeesuksen Kristuksen lunastusuhrin merkitystä ja arvoa perustana hyvälle tulevaisuudenodotteelle. Suomessa Jehovan todistajien toiminta alkoi vuonna 1909.

Opetukset

Jehovan todistajat uskovat, että Raamattu esittää ihmiskunnalle erinomaisen tulevaisuudentoivon, nimittäin mahdollisuuden elää fyysisesti ja henkisesti täydellisinä ihmisinä ikuisesti maan päällä paratiisiolosuhteissa. Tuon ajan koittaessa Jumalan alkuperäinen tarkoitus ihmiskunnan ja maapallon suhteen toteutuu. Tämän muutoksen saa aikaan Jumalan taivaallinen valtakunta eli valtakuntahallitus. Jeesuksen Kristuksen antamat lunnaat ihmiskunnan puolesta tekee ikuisen elämän mahdolliseksi niille, jotka uskovat siihen.

Pyhät kirjat ja kirjoitukset

Jehovan todistajat perustavat kaikki uskonkäsityksensä Raamattuun. He uskovat, että ”koko Raamattu on Jumalan henkeyttämä ja hyödyllinen”. Siksi he haluavat, että heidän uskonkäsityksensä ja elämänsä olisivat sopusoinnussa Raamatun periaatteiden kanssa. Raamattua pidetään elämän ohjekirjana, jonka Luoja on antanut ihmiselle ja jonka noudattaminen on hyödyllistä. Erityisen hyvä opas se on perheille.

Yhteisö ja toiminta

Jehovan todistajien uskonkäsityksistä ja toiminnasta on tietoa virallisella verkkosivustollamme www.jw.org. Se on maailman luetuin uskonnollinen verkkosivusto, saatavissa yli 600 kielellä. Siellä kerrotaan, miten teemme vapaaehtoistyötä evankelioimalla kodeissa, jakamalla Raamattuja ja muita painotuotteita, kutsumalla ihmisiä kokouksiin Valtakunnansaleihimme ja suuriin konventteihin, julkisella todistamistyöllä kaupungeissa, ja sähköisin viestintävälinein. Sivustolla on kuvia ja videoita kokoussaleistamme, rakennusohjelmasta ja humanitaarisesta avustustyöstä. Ja ennen kaikkea opettavia raamatullisia videoita lapsille, nuorille, perheille yleensä ja yleisölle.

Pyhät paikat ja rakennukset

Seurakuntien hengellisen toiminnan keskuksia kutsutaan Valtakunnansaleiksi. Nimi viittaa Jumalan Valtakuntaan, josta Jeesus kehotti puhumaan. Suomessa on 230 tällaista rakennusta. Ne ovat yksinkertaisia mutta viihtyisiä kokoontumistiloja, jotka rakennetaan ja ylläpidetään omilla lahjoituksilla ja vapaaehtoistyöntekijöillä. Tilaisuudet Valtakunnansaleissa ovat avoimia kaikille. Nykyään niiden tunnuksina on verkkosivustomme logo JW.ORG

Vakiintuminen Suomessa

Jehovan todistajat on neljänneksi suurin uskonnollinen yhdyskunta Suomessa. Väestörekisterikeskuksen tilastojen mukaan Jehovan todistajia oli vuoden 2015 lopussa 18 467. Tähän lukuun on laskettu ne henkilöt, jotka ovat rekisteröityneet Jehovan todistajien uskonnolliseen yhdyskuntaan kuuluviksi. Evankelioimistyöhön osallistuvien määrä on tällä hetkellä noin 19 000 todistajaa 303 seurakunnassa. Jehovan todistajien tärkein juhla on kerran vuodessa pidettävä Jeesuksen Kristuksen kuoleman muistonviettojuhla eli Herran illallinen. Saman päivän aikana kaikkialla maailmassa oli vuonna 2015 läsnä 19,8 miljoonaa läsnäolijaa. Jeesus Kristus käski viettää tätä juhlaa.

Linkit

www.jw.org

Jukka Helenius | Jehovan todistajien tiedotusosasto