Katolinen kirkko

Jumalakäsitys

Katolisen kirkon usko on alkuperäistä kristinuskoa, jossa uskotaan yhteen, kolmiyhteiseen Jumalaan: Isään, Poikaan ja Pyhään Henkeen.

Alkuhistoria

Jumala on ollut olemassa aina, jo ennen maailman luomista, ja jää olemaan tämän todellisuuden päättyessä. Konkreettisesti katolinen kirkko sai alkunsa, kun Jeesus Kristus vuodatti Pyhän Hengen opetuslasten päälle ensimmäisenä helluntaina. Jeesus oli myös antanut opetuslapsille lähetyskäskyn.

Opetukset

Katolisen uskon sisältö on olennaisesti se, mitä Jumala on ilmoittanut, käskenyt ja antanut ihmisille käytettäväksi armon välineinä (sakramentit). Katolisen uskon mukaan Jumala perusti maan päälle näkyvän yhteisön, kirkon, jota johtaa apostoli Pietarin seuraaja Rooman piispana yhdessä kaikkien katolisten piispojen kanssa. Kirkossa on seitsemän sakramenttia: kaste, vahvistus (konfirmaatio), rippi ja eukaristia (ehtoollinen), sekä avioliitto, vihkimys (diakoniksi, papiksi tai piispaksi) ja sairaiden voitelu. Katolisissa kirkoissa vietetään eukaristiaa eli messua (ehtoollisjumalanpalvelusta) vuoden jokaisena päivänä (paitsi pitkänäperjantaina ja sitä seuraavana lauantaina ennen pääsiäistä). Messussa katolinen pappi toimii Kristuksen persoonassa, jonka vaikutuksesta ehtoollisaineiden (leivän ja viinin) olemus muuttuu todellisesti Kristuksen ruumiiksi ja vereksi. Näin kristittyjen sydämen suurin tavoite, päästä yhä läheisemmin yhteyteen Jumalan kanssa, toteutuu, kun he messussa saavat ottaa vastaan pyhän kommuunion eli ehtoollisen.

Pyhät kirjat ja kirjoitukset

Katolisuuden ainoa pyhä kirja on Raamattu, johon kirkko on koonnut määrätyn joukon pyhiä kirjoituksia (Vanhan ja Uuden testamentin). Muita tarpeellisia tekstejä ovat Katolisen kirkon katekismus, joka esittää uskollisesti katolisen kirkon pysyvän uskon talletuksen, ja kirkon yhteisessä rukouksessa eli liturgiassa käytetyt tekstit.

Yhteisö ja toiminta

Kirkon toiminta on toisaalta liturgista, siis jumalanpalveluskeskeistä, toisaalta opetuksellista (kirkon opetus kattaa uskon ja moraalin kysymykset) ja lähimmäisenrakkauden täyttämää (kristinuskossa on lopulta aina kysymys rakkaudesta).

Pyhät paikat ja rakennukset

Katolilaiset kokoontuvat yhteiseen jumalanpalvelukseen kirkkoihin, jotka on pyhitetty Jumalalle ja omistettu monesti jollekin pyhimykselle, varsinkin Neitsyt Marialle, jota katolilaiset pitävät erityisessä arvossa ja kunnioittavat. Mariaa ei palvota kuin Jumalaa. Kirkossa toimii myös monia sääntökuntia, joiden jäsenet elävät luostareissa, miehet munkkeina tai veljinä omissaan, naiset nunnina tai sisarina omissaan.

Vakiintuminen Suomessa

Katolisen kirkon toiminta lisääntyy Suomessa kaiken aikaa, koska sen jäsenmäärä kasvaa. Kirkkoon kuuluu myös paljon maahanmuuttajia.

Linkit

Katolinen kirkko Suomessa (katolinen.fi)

Vatikaani (katolisen kirkon keskus, vatican.va)

Katolinen kirjakauppa (katolinenkirjakauppa.net)