Ortodoksinen kirkko

Jumalakäsitys

Kolmiyhteinen Jumala, Isä Poika ja Pyhä Henki

Alkuhistoria

Kirkon syntymäpäivänä pidetään helluntaita, jolloin opetuslapset saivat Pyhän Hengen ja Jerusalemiin syntyi ensimmäisen seurakunta. Apostoli Paavalin levitti kristinuskoa ei-juutalaisten keskuuteen ja hän toi kristinuskon Eurooppaan kastaessaan ensimmäisen kreikkalaisen. Suomeen kristinuskon itäinen muoto saapui reilu tuhat vuotta sitten. Ortodoksisessa kirkossa ei ole ollut reformaatiota, joten kirkko katsoo olevansa apostolisen uskon jatkumo.

Opetukset

Oppi muotoiltiin ekumeenisissa kirkolliskokouksissa (v. 325- v.787). Usko on muotoiltu oppilauseiksi Nikealais-konstantinopolilaisessa uskontunnustuksessa. Se sisältää kaiken oleellisen ja on ortodoksisen kirkon virallinen uskontunnustus.

Pyhät kirjat ja kirjoitukset

Raamattu on pyhä kirja. Ortodoksien Raamattu on Septuaginta eli Raamatun kreikankielinen versio, joka on Suomessa käytössä olevaa Raamattua laajempi (Vanhan testamentin apokryfikirjat ovat mukana). Sen lisäksi hyödyllisenä luettavana pidetään Uuden testamentin apokryfikirjoja ja pyhien ihmisten elämänkertoja.

Yhteisö ja toiminta

Toimintamuodoista tärkein on liturgia, joista nautitaan Herran Pyhä Ehtoollinen. On myös paljon muita jumalanpalveluksia kuten esimerkiksi vigilia, ehtoopalvelus ja aktistos. Seurakunnissa järjestetään toimintaa eri-ikäisille: pyhäkoulut pienille, lasten-ja nuortenkerhot, diakonia-ja lähetyspiirit, katekumeenikerhot, ortodoksiakerhot, tiistaiseurat, kuorot ja ikonipiirit.

Pyhät paikat ja rakennukset

Jumalanpalveluksia pidetään kirkoissa, katedraaleissa (piispan kirkko) tai rukoushuoneissa, joita kutsutaan tsasouniksi. Tärkeimmät pyhiinvaelluspaikat sijaitsevat Jerusalemissa, jossa on muun muassa Kristuksen tyhjä hautaluola.

Vakiintuminen Suomessa

Kirkon väkimäärä on noussut lähinnä kirkkoon liittymisen kautta vuoksi. Viime vuoden tilastossa nousu oli pysähtynyt. Ortodoksisessa kirkossa on 3 hiippakuntaa. Kirkon keskushallinto ja arkkipiispan istuin sijaitsevat Kuopiossa. Ortodoksista teologiaa voi opiskella Itä-Suomen yliopistossa. Joensuussa sijaitsee myös ortodoksinen seminaari, jossa suoritetaan yliopiston soveltavia opintoja.

Linkit

Suomen ortodoksinen kirkko (ort.fi)

Ortodoksinet (ortodoksi.net)