Högtider i min familj

Kulturarvet behandlas. Under lektionerna behandlas nationella helgdagar som självständighetsdagen, och familjernas sätt att fira olika högtider. Nationella helgdagar behandlas då de infaller.

Födelsedagar och namnsdagar diskuteras. Finns det i elevernas familjer några traditioner kring dessa dagar? Bjuder familjerna in släktingar, kamrater till eleverna osv.? Får eleverna presenter? Ger de själva gärna presenter?

Namngivning av ett barn, bröllop och begravningar är typiska familje- och släkttillställningar. Eleverna berättar om egna erfarenheter av sådana fester.

När det gäller traditionella, årligen infallande helger som jul och påsk är det bra att behandla både helgernas världsliga bakgrund och att informera om deras religiösa historia på det sätt som bäst passar åldersgruppen.

Högtider som är gemensamma för alla, de vanligaste sätten att fira något och traditioner som skiljer sig mellan människor, familjer och folkslag kan tas upp till diskussion.

Målet är att eleverna skall njuta av högtiderna och samtidigt få lite mer information och kunskap.

Vid tidpunkten för de årliga högtiderna behandlas under lektionerna i livsåskådningskunskap frågor som gäller den folkliga traditionen. På Internet kan man med t.ex. sökordet ”jul” (eller ”påsk”, ”valborg” osv.) hitta en stor mängd lekar, sånger, pysseltips och berättelser också för icke-troende. 

Exempel på en stor årlig högtid är julen, den största av alla högtider. Julen är full av traditioner – uråldriga eller nya som familjerna själva infört. Till den traditionella julen hör sådant som t.ex. julkort, julgran, julblommor, ljus och julkalender. De mest smakfulla traditionerna finns naturligtvis bland julbordets läckerheter. Och vad skulle en jul utan julklappar vara – eller ger alla julklappar?

Fråga barnen vilka jultraditioner de har. Jul firas inte i alla hem, och också det kan man diskutera. Också alternativa sätt att fira jul inom familjerna tas upp till diskussion.

Läs: Julfirandets historia, Julgranen, Ljus, Julklappar, Julmat, Julsånger, Nyår (pdf)

Text: Satu Honkala, Kimmo Sundström ja Ritva Tuominen. Översättning : Jessica Vikfors