Att hålla ett anförande

De flesta av oss har någon gång lyssnat till en talare som gjort ett oförglömligt intryck. Vad är det som gör att vi fäster oss vid vissa talare? Vilka talare minns vi? Och hur kan man själv bli en minnesvärd talare?

Det har visat sig att de talare som i första hand gör intryck på oss är de som med ett karismatiskt och engagerat framförande gett oss minnesvärda upplevelser. Det är alltså inte huvudsakligen vad man säger utan hur man säger det som avgör om man ska lyckas förmedla sitt budskap eller inte. Redan under antiken påpekade Cicero att de mediokra talen som framförs på ett lysande sätt ofta uppskattas mer än de briljant formulerade som framförs på ett ineffektivt sätt.

Hur blir man då bättre på att framföra sitt tal? Som med så mycket annat gäller att övning ger färdighet, dvs. endast genom att ta tjuren vid hornen och hålla de där talen, upprepade gånger, utvecklas och fördjupas kunskaperna och känslan för hur det lönar sig att bete sig uppe på podiet. Följande tips kan dock vara bra att ha i åtanke då du står inför publiken redo att inleda ditt anförande: 

Utstråla optimism och framtidstro

Om du är en engagerad person – vilket man oftast är inför sitt ämne – ska du naturligtvis också låta det synas då du talar. Engagemang verkar övertygande på åhörarna, och i längden orkar ingen lyssna på en surpuppa! 

Använd kroppen och tala högt och tydligt

Det har visat sig att talarens kroppsspråk är den mest dominerande faktorn i kommunikationssituationens inledning. De flesta är styrda av vad de ser (75 %). De nästviktigaste signalerna har att göra med talarens röst. Åhörarna lyssnar till att börja med mer på röstkvaliteten än på vad talaren egentligen säger (15 %). Först därefter börjar åhörarna lyssna till de faktiska orden (10 %). Det bästa kroppsspråket är ändå det naturliga, dvs. de gester som man använder i sitt dagliga liv. Men om man vanligen inte gestikulerar särskilt flitigt är det kanske inte så lyckat att göra det uppe på podiet bara för att man sett andra göra det. 

Ögonens språk

Uttryckslösa ögon förmedlar likgiltighet, ögon som glittrar av entusiasm har en smittande verkan. En lugnt vilande blick ger ett trovärdigt och behärskat intryck. 

Humor

Att du är humoristisk och skämtar då du håller ett anförande kan helt klart bidra till din framgång som talare. Publiken är dock aldrig förutsägbar och det är inte lätt att veta om åhörarna kommer att ”skratta på rätt ställe”. Och är man inte så värst skämtsam av sig privat kan man kanske vara lite försiktig med att skämta alltför friskt uppe på podiet. 

Klädsel

Kläder är ett kapitel för sig. En tumregel är dock att man ska klä sig så man känner sig bekväm men se till att vara hel och ren. Att känna sig tvingad att klä sig i kjol och höga klackar respektive kostym och slips om man föredrar en något ledigare stil, kan få vem som helst att känna sig illa till mods och göra situationen ännu mer obekväm. 

Referenser:
Ekenvall, M. (1996). Retoriken i praktiken. Utbildningsstaden. Göteborg.
Gross, T. och Brundin, A-L. (2002). Rampfeber – att lyckas som talare. Ekerlids. Stockholm.