Sömnadsateljé

Nina Kosonen

1. Sömmerska.

2. Yrkesskola, 2-årig studentbaserad modellsömnadslinje. Som fortbildning en ettårig specialiseringslinje för sömnad av teaterdräkter.

3. Jag kommer inte ihåg vilka alternativ jag ens skulle ha tänkt på efter att ha blivit färdig. Det gick inte bra för industrin, och det kändes inte som min grej att ta jobb på en fabrik för att arbeta som etappsömmerska. Jag ville inte till teatern, eftersom jag är en knåpare och tycker om att finslipa detaljer, på teatern gör man ju så stora saker som ska betraktas långt ifrån.

4. Man får själv bestämma vad man gör och när man gör det – naturligtvis inom de tidsramar som kunden bestämmer. På morgonen kan man sova, om man på kvällen är beredd att arbeta längre. Eller om man börjar tidigt kan man sluta tidigt.

5. Om handarbetare kan jag säga att man inte ens inbillar sig att man skulle kunna bli rik. Det är ett meningsfullt arbete men också en livsstil. Själv tog jag: tio timmar om dagen som rättesnöre, veckosluten lediga. Med den principen kan man orka arbeta. En annan viktig sak, åtminstone för mig, är valet av läge för affärslokalen. En affärslokal med gott läge kostar lite mera än en tvättstuga på någon innergård, men den betalar nog sig själv.

Ompelimo Reticella