Käyttäydy kivasti, älä kiusaa!

Sosiaalisen median käyttö koulussa tarkoittaa, että opitte uusia taitoja. Koulussa harjoittelette yhdessä viestimään kuhunkin tilanteeseen sopivalla tavalla. Käyttäydy netissä aina niin, että kaikilla on mukavaa keskenään. Kun keskustelet muiden kanssa sosiaalisessa mediassa, kohtele heitä kuin olisitte kasvotusten. Kunnioita toisia noudattamalla yhteisiä pelisääntöjä ja netikettiä.

Huonolla käytöksellä ja rumilla viesteillä saa helposti osakseen vain ikävää viestintää. Jos jokin ryöpsähdys kuitenkin pääsee tapahtumaan, toimi nopeasti ja pyydä anteeksi.

Toisten kannustaminen saa sinut ja toiset iloisiksi. Netissäkin voi sanoa: “Kiitos!” ja “Hienosti tehty!”. Myös hymiöillä ja muilla merkeillä voit antaa kavereille kannustavaa palautetta.

Jos näet jonkun toimivan koulun yhteisten sääntöjen vastaisesti, voit huomauttaa hänelle ystävällisesti netiketistänne. Jos hänen huono käytöksensä jatkuu, voit kertoa opettajalle. Kaikenlainen kiusaaminen, ruma kielenkäyttö, valehteleminen ja kiusaamiseen yllyttäminen ovat sopimatonta käytöstä.

Hyvällä ja reippaalla käytöksellä pidät huolen siitä, että sosiaalisen median muille käyttäjille jää sinusta mielikuva, jonka takana olet valmis seisomaan.

Esiinny omana itsenäsi koulutöiden parissa tai opettajan antamien ohjeiden mukaisesti. Vapaa-ajalla voit käyttää nimeäsi tai nimimerkkiä.

Keskustelun pohjaksi

  • Mikähän voisi olla hyvä tapa kannustaa?
  • Eroaako sosiaalisen median käyttö koulussa vapaa-ajankäytöstä vai onko siinä eroja?
  • Miten toimitaan yhteisöllisesti?
  • Mitä teet, jos joku kiusaa tai käyttäytyy häiritsevästi netissä?
  • Millainen käytös netissä on mielestäsi huonoa ja mikä taas hyvää?