Netti on kaikkien

Internetin ja sosiaalinen median sisällöt muodostuvat asioista, joita käyttäjät sinne tekevät. Kaikilla joilla on nettiyhteys, on myös mahdollisuus viedä omia tuotoksiaan nettiin.

Puhuttaessa sosiaalisesta mediasta tarkoitetaan usein palveluita, joissa monet ihmiset voivat olla samanaikaisesti tekemässä asioita, kuten kirjoittaa tekstejä yhdessä ja jutella keskenään kirjoittamalla pikaviestejä. Erilaisista tuotoksista syntyy eri palveluille sisältöä kuten esimerkiksi valokuvia keräävä flickr-yhteisöön valikuvia. Monissa palveluissa yhdessä tekeminen tarkoittaa myös sitä, että muut kävijät voivat kommentoida esimerkiksi muiden sinne lataamia videoita tai kuvia.

Tykkääminen ja fanittaminen, jakaminen ja kommentointi ovat siis sosiaalisen median toimintatapoja.

Internet on iso huone, jota kukaan ei pysty pitämään oikein järjestyksessä. Kaikki mitä siellä tehdään ja mitä sinne ladataan jää sinne. Aina löytyy uusia asioita. Joskus saatat huomata, että joku sinun nettiin laittamasi tiedosto on monessa paikassa tai ihan eri paikassa kuin mihin sen alun perin laitot. Niinpä sinun kannatta miettiä mitä netissä teet. Tänään hauskalta tuntuva asia ei ehkä huomenna enää olekaan hauska.

Keskustelun pohjaksi

  • Miten netin sisältö muotoutuu ja kuka sitä tekee?
  • Miksi kannattaa pohtia kannattaako jokin aineisto ladata nettiin tai netistä?
  • Mitä tarkoittaa jakaminen ja yhteisöllisyys?
  • Mitä on fanittaminen ja tykkääminen?