Ystävyys ja turvallisuus

Sosiaalisessa mediassa on monia kaveruuden muotoja. Kaveruus ja seuraaminen ovat eri asioita. Koulutovereiden sosiaalisen median kaveruusyhteisöt ovat kuin virtuaalinen luokkahuone, jossa toimitte yhdessä.

Kun käytät sosiaalista mediaa, kannattaa miettiä, kenet päästät kaveriksesi – ehkä vain sellaisia, jotka olet ikeasti kohdannut. Jos saat kaveripyynnön tuntemattomalta, sinun ei tarvitse sitä hyväksyä. Uusia kavereita löytyy harrastuksien ja ystävien kautta. Mitä useampi yhteinen ystävä teillä on, sen parempi.

Sosiaalinen media on pullollaan hauskaa ja mielenkiintoista sisältöä. Voit helposti klikata itsesi sisään erilaisiin palveluihin, kun innostut ottamaan selvää eri asioista. Sinun kannattaa kuitenkin suhtautua omaan turvallisuuteesi vakavasti.

Älä kerro eri palveluissa käyttämääsi salasanaa edes parhaalle kaverillesi, vaan pidä se omassa tiedossasi. Vaihda salasanasi säännöllisin väliajoin uuteen ja muista kirjautua palveluista ulos. Eri palveluissa on syytä käyttää eri salasanoja. Pidä myös huolta siitä, että salasanoja ei ole helppo arvata. Älä käytä esimerkiksi lemmikkisi nimeä salasanana.

Itsensä suojaaminen netissä on tärkeätä. Monet palvelut ja niiden asetukset vaativat pientä harjoittelua. Pyydä opettajaa tai vanhempiasi opettamaan sinulle miten

yksityisyydenasetuksia tehdään. Jos et ymmärrä jotain palvelun asetusta, ota selvää siitä yhdessä opettajasi, kavereidesi tai huoltajasi kanssa. Mieti, mitä tietoja jaat ja kenelle. Älä paljasta itsestäsi asioita tuntemattomille. Hyvä perussääntö on, että näytät tuottamaasi sisältöä vain kavereille tai sovitulle ryhmälle.

Monet palvelut näyttävät käyttäjille mainoksia. Pohdi kavereidesi kanssa, miten niihin pitäisi suhtautua, ja selvitä, saako niitä poistettua. Pyydä aina apua vanhemmiltasi tai opettajalta apua, jos jokin asia tuntuu sinusta häiritsevältä.

Joissakin palveluissa on ikäraja. Niissä on materiaalia, joka lain mukaan ei ole sallittua ikärajaa nuoremmille. Vaikka joku houkuttelisi sinua tällaisiin palveluihin, kannattaa odottaa.

Keskustelun pohjaksi

  • Mitä tarkoittaa yksityisyydensuoja?
  • Miksi on olemassa ikärajoja?
  • Miten varmistat, että et anna itsestäsi tietoja tuntemattomille?
  • Tiedätkö, mistä löydät apua ja tietoa turvallisesta netin käytöstä?
  • Miksi palveluissa on mainoksia?
  • Miten IRL-kaveruus (in real life – todellisessa elämässä) ja nettikaveruus eroavat toisistaan? Mitä asioita et ainakaan haluaisi, että sinusta kerrottaisiin netissä?
  • Ovatko kaikki kavereita koulun yhteisissä palveluissa?
  • Mitä tarkoittaa ”seuraaminen”?