Varmista someminäsi turvallisuus

Netti, virtuaaliset maailmat ja sosiaalinen media ovat täynnä ihania asioita. Saatat liikkua siellä jo kuin kala vedessä. Hyvän sosiaalisen median käytön yksi tärkeä piirre on se, että jokainen osaa itse huolehtia omasta turvallisuudestaan. Tutustu sosiaalisen median käytön yleisiin ohjeisiin sekä oppilaitoksenne omiin ohjeisiin, erityisesti siihen, miten voit turvata yksityisyytesi.

Suhtaudu salasanoihisi vakavasti. Älä kerro salasanojasi muille äläkä käytä liian helposti arvattavia salasanoja. Vaihda salasanasi säännöllisin väliajoin ja käytä eri palveluissa eri salasanoja. Kun työskentelet julkisilla tietokoneilla tai muilla päätelaitteilla, muistathan kirjautua ulos palveluista ja puhdistaa selaimen muistin.

Vaikka opettajasi olisi kertonut palveluiden yksityisyysasetuksista, tutustu aina niihin myös itse. Mieti, mitä jaat ja kenelle. Jos et osaa tehdä jotain määritystä tai et tiedä, miten toimia, tai jos jokin asia häiritsee sinua, pyydä apua, joko kavereiltasi, eri foorumeilta, opettajalta tai vanhemmiltasi.

Monet palveluntarjoajat muuttavat sääntöjään ja asetuksiaan palveluiden kehittyessä, joten tarkasta yksityisyysasetuksiesi tila säännöllisesti. Hyvä perussääntö on, että näytät tuottamaasi sisältöä vain kavereille tai sovitulle ryhmälle. Jos haluat jakaa yhteisiä tuotoksianne eteenpäin, sinun pitää pyytää siihen lupa kaikilta tuotoksen tekemiseen osallistuneilta, ellette ole erikseen sopineet yhteisen tuotoksen jakamisesta esimerkiksi avoimilla lisensseillä.

Useimmissa sosiaalisen median palveluissa on ikärajat siksi, että palvelut saattavat sisältää materiaalia, jonka näyttäminen ikärajaa nuoremmille ei ole sallittua tai suositeltavaa. Vaikka joku houkuttelisikin sinua tällaisiin palveluihin ja sivustoihin, kannattaa odottaa.

Keskustelun pohjaksi

  • Mitä tarkoittaa yksityisyydensuoja?
  • Miksi sosiaalisen median palveluissa on mainoksia ja ikärajoja?
  • Miten voi suojautua ei-toivotuilta yhteydenotoilta?
  • Miten voi hallita tietotulvaa?
  • Mitä haluat näyttää itsestäsi, tekemisistäsi ja osaamisestasi julkisesti ja miksi?
  • Millaisia asioita kannattaa suojata salasanoilla tai julkaista vain suljetuissa ryhmissä?